Guruló dollárok

2024.05.23. 07:37

Ma is aktív fenyegetést jelent az a háborúpárti hálózat, amely befolyásolná a választásokat

Szerdán tette közzé jelentését a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelyből kiderül, hogy egy olyan jelenleg is aktív hálózat támogatta 5,5 millió dollárral a magyarországi baloldalt a 2022-es országgyűlési választások előtt, amely az orosz–ukrán háború eszkalálásán dolgozik – számol be róla a Magyar Nemzet.

MW

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Már a 2019-es önkormányzati választásoknál is jelen volt a Bajnai-féle datadatos kör – derült ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerdán közzétett jelentéséből, amelyben megállapították:

a DatAdat által a Karácsony-kampány számára felkínált szolgálatás az emberi méltóságot sértő, előítéletes kategorizálást alkalmazott a választók csoportosítása során és a számukra eljuttatandó üzenetek meghatározásánál.

A jelentésben – a hivatal birtokába került új információk alapján – azt is ismertették, hogy a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat már a 2019-es főpolgármester-jelölti kampány során több mint hatmillió ember adatait kínálta fel Karácsonyéknak. A felajánlott szolgáltatások kiterjedhettek közösségimédia-felületek, tízezer botfeliratkozó, valamint tömeges e-mail-küldő és online petíciós rendszer üzemeltetésére. Mindez pedig

lehetőséget teremtett dezinformációs kampányok lefolytatására

– olvasható a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentésében.

A dokumentumban leszögezték:

Mindezen új információk a tiltott külföldi kampányfinanszírozás, illetve a pénzmosás gyanúján felül a választók személyes adataival való visszaélés, valamint a tisztességes választásokhoz fűződő alkotmányos alapjogok sérelmét is felvetik, és további vizsgálatok elvégzését indokolják.

Az már eddig is ismert volt, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt a Bajnai Gordon volt államtitkára és Karácsony Gergely egykori főtanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy (A4D) nevű szervezet mintegy 5,5 millió dollárt, azaz több mint kétmilliárd forintot juttatott Magyarországra Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt Mindenki Magyarországa Mozgalmához.

A parlamenti választások idején pedig a DatAdat is jelen volt az A4D közvetlen szerződéses partnerei, illetve legnagyobb kedvezményezettjei között – emlékeztettek rá a Szuverenitásvédelmi Hivatal dokumentumában.

Az A4D-nek a baloldal kampányának külföldi finanszírozásában vállalt központi szerepét korábban már részletesen feltárta a Nemzeti Információs Központ 2022 novemberében közzétett – titkosítás alól feloldott – jelentése, majd a becsatornázott pénzek kapcsán az Állami Számvevőszék is vizsgálatot indított. A szervezet 2024 februárjában megállapította: a baloldali összefogás pártjai több mint 260 millió forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól – írja a Magyar Nemzet.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal most közzétett jelentésében kifejti, hogy a baloldal tiltott külföldi kampánytámogatása mögött egy olyan hálózatszerű struktúra működik, amelynek saját, egész Közép-Európára kiterjedő politikai és üzleti érdekei vannak. Sőt, egy jelenleg is aktív fenyegetésről van szó, amely mögött egy, a térségben hosszú ideje aktív érdekcsoport áll.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában