hirdetés

2021.07.23. 09:29

A csodálatos dobostorta

Címkék#pr#alh_szon

A dobostorta napjainkban is divatját éli, igaz, sokszor újragondolt külsővel, de tartalmában ugyanazzal a nagyszerű, anno újításnak számító doboskrémmel, ahogy annak idején Dobos C. József cukrászmester megalkotta.

A dobostorta 2016 óta a hungarikumok sorát gyarapítja. A hungarikum olyan, a magyarságra jellemző megkülönböztető és kiemelt nemzeti érték, amelyről törvény rendelkezik. A hungarikumokat azért alkották meg, hogy az értékeket összegyűjtsék és megőrizzék a következő nemzedékek számára.

Hungarikum lehet minden különleges, jellegzetes érték, élelmiszer, gyógyhatású készítmény, őshonos állat és növény, néprajzi vonatkozású érték, tájegység, kulturális vagy sportérték.

A nevezetes első dobostorta kóstoló, ahonnan a siker indult

1885-ben rendezték az első Budapesti Országos Általános Kiállítást a Városligetben, ahol a féléves nyitvatartás alatt számos vidéki és külföldi vendég ismerte meg a fővárost, és szerzett benyomást a kiállításon keresztül az országról, annak gazdasági fejlettségéről. Az expón a gasztronómia is képviseltette magát, nem titkolt cél volt, hogy a látogatók jól érezzék magukat, és elégedetten, kellemes emlékekkel idézzék fel ezt az alkalmat.

A Kincsez.hu nem titkolt célja is ez, ennek megfelelően számos kézműves gasztro terméket kínálnak webáruházukban.

A fővárosi kiállításon Dobos C. József szakács- és cukrászmester saját vendéglőt üzemeltetett, és itt mutatta be újításnak számító, krémmel töltött tortáját. A kóstolók között volt többek között I. Ferenc József és Erzsébet királyné is.

Mitől dobos a dobostorta?

A dobostorta receptje nagyon régi, azonban népszerűsége mégsem csökkent. A dobostorta krémjének receptje nagy hatással volt nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi cukrászatra is. De mi a titka a dobostortának?

A legenda szerint a doboskrém a véletlennek köszönheti létrejöttét, történt ugyanis, hogy 1884-ben Dobos C. József cukrász egyik inasa véletlenül porcukrot szórt só helyett a vajba. Abban az időben ugyanis még sózással tartósították a vajat a hűtési technológiák hiánya miatt. A mester azonban, miután megkóstolta az elrontott cukros vajkrémet, és ízlett neki, kikísérletezte az akkoriban újdonságnak számító vajas krémet. Akkoriban még csak főzött krémet készítettek és használtak. Dobos C. József olyan krémet alkotott, amely sokáig eláll mindenféle különleges hűtési eljárás nélkül.

kincsez.hu

A Dobos-féle torta nagyban különbözött a kor divatos, díszes, sokemeletes, főzött krémmel vastagon megkent tortacsodáitól, mivel a dobostorta 5 vékony, általa megalkotott habkönnyű piskótalapból, korszerű vajas csokoládékrémből állt, a tetején roppanós karamellbevonattal díszítve.

A siker nem maradt el, hamar ismertté vált Európa-szerte, Dobos műhelyéből szállították sózott jég közt Európa nagyvárosaiba. Hazai és külföldi cukrászok hiába is próbálták megfejteni a titkát, leutánozni nem tudták. Amikor 1906-ban visszavonult, átadta a receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek azzal a feltétellel, hogy azt bármelyik tag szabadon használhassa. Egyetlen kikötése volt, a tortáját dobostortának nevezte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában