SÉTATÉR

2019.11.21. 12:25

Ne vásárolj semmit nap

Mára a karácsony és vele párhuzamosan a karácsonyra való készülődés is teljesen megváltozott.

Forrás: illusztráció / pixabay

Már nem az ünnepi hangulat és a családias légkör került első helyre a fontossági sorrendben, hanem az ajándékok értéke, amiket egymásnak adunk. A cégek ezeket kihasználják. Az egyik ilyen marketing fogás a hazánkban is egyre nagyobb népszerűséget élvező Black Friday.

Véleményem szerint a Black Friday egyetlen célja „átverni” a vásárlókat. Hiszen az óriási akciók és leértékelésekkel fordított arányban nő a vevők száma is.

Az is valószínű, hogy az áruházak olyan termékeket akcióznak le, amelyek évközben nem voltak olyan kelendőek, így megszabadulva tőlük.

Sajnos a marketinghez az is hozzátartozik, hogy a színes karácsonyi dekorációk és ajándékötletek a csomagolópapírokkal együtt már november első heteiben kikerülnek az üzletek és nagyobb bevásárlóközpontok polcaira.

Ezzel befolyásolják az embereket, elhitetik velük, hogy itt az ideje a költekezésnek, pedig még majdnem két hónap választ el bennünket a szeretet ünnepétől.

A cégek abban is próbálják túlszárnyalni egymást, hogy ki tud minél színesebb, minél ötletesebb terméket kínálni. A boltok tömve vannak a karácsonyi ajándékokkal, és a vásárló szinte nem is tud dönteni, hogy melyiket vegye meg.

Így a karácsonyi hangulat már tényleg nem olyan, mint régen volt, az őrületes karácsonyi ajándékvásárlási lázban minden elveszíti a varázsát. Az embereknek már nem is az emberi kapcsolatok a lényegesek, hanem az ajándékok mérete, ára, mennyisége, és elfelejtkeznek arról, hogy a legnagyobb ajándék, hogy együtt lehetünk a másikkal.

A Black Friday csak egyik eszköze a vásárlásra ösztönzésnek, hiszen az akcióvadászok egész évben készenlétben állnak, hogy a jobbnál jobb és olcsóbbnál olcsóbb termékeket minél hamarabb megszerezhessék.

Szerencsére a családom és én sosem veszünk részt ebben a „bolondok házában”, hiszen ilyenkor minden vadász, aki a „leértékelésre hajt”, megkergül kicsit.

- Balogh Krisztina, Kölcsey Ferenc Gimnázium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!