SÉTATÉR

2019.11.22. 07:41

Te ki tudsz kapcsolni?

Az okostelefon-függőség olyan kifejezés, amit pár évtizeddel ezelőtt még csak hírből sem ismertek az emberek. De hogyan is alakult ki, és mi mit tehetünk ellene?

Forrás: illusztráció / pixabay

Felgyorsult világunk folyamatosan megköveteli az online jelenlétet. Percek alatt hírt kapunk egy eseményről, ami a világ másik részén történik, s pont ezért folyamatos félelem motoszkál bennünk, hogy esetleg lemaradunk valamiről, ha mégis a táskánk mélyére süllyesztjük telefonunkat. Fontosnak tartjuk, hogy bárki bármikor elérhessen minket, mert könnyen lehet, hogy valami „életbe vágó” hírt akar közölnie, amit mi persze azonnal hallani akarunk.

Amellett hogy az okostelefonok értékes időt rabolnak el tőlünk, amit a jelenre fókuszálva tölthetnénk, számos kézzelfogható veszélye is van a használatnak. Kutatások bizonyítják, hogy a telefon erős sugárzása károsítja az idegsejtjeinket, illetve olyan tüneteket is okozhat, mint a fejfájás, fülzúgás, fáradékonyság, s növeli a neurológiai és rákos megbetegedéseknek az esélyét. A legszörnyűbb az, hogy nincs választásunk. Hiába döntenénk úgy, hogy leszámolunk az ördögi technikával, attól még folyamatosan érnek minket elektromos sugarak, példának okáért a környezetünkben élők wifije is fogható a lakásunkban.

Általánosságban kimutatható, hogy a lányok nagyobb eséllyel lesznek mobiltelefon-függők, mint a fiúk. Ennek oka az lehet, hogy ők többször használják a közösségi médiát. Eltérő a telefonhasználat ideje azon fiataloknál is, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, vagy alkoholt fogyasztanak, az ő esetükben ugyanis 1,7%-kal valószínűbb a függőség kialakulása.

Pár apró jelből könnyen észrevehető, hogy beleestünk-e már a csapdába. Meg tudunk-e lenni egy összejövetelen anélkül, hogy percenként ellenőriznénk a hívásokat? Ingerlékennyé válunk-e, ha olyan helyen vagyunk, ahol nem használhatjuk a mobilt? Érdemes ezeket a kérdéseket feltenni magunknak.

Ha már nagyon rossz a helyzet, akár szakemberek által vezetett foglalkozásokra is járhatunk, hogy fokozatosan ,,leszoktassanak” minket a telefonunk nyomkodásáról. Határozzunk meg mobilmentes zónákat, mint például az étkezőasztal vagy a fürdőszoba! Eleinte igencsak kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat, de idővel egyre természetesebb lesz, hogy nincs a kezünk ügyében nélkülözhetetlennek vélt kütyünk. Jelöljünk ki időszakokat, mikor nem nyúlunk a telefonhoz! Kutatások által alátámasztott tény, hogy aki elalvás előtt egy órával már semmilyen elektronikai eszközt nem használ, az jobban, mélyebben tud majd aludni, és kipihentebben ébred.

Sok minden sarkall arra, hogy letegyük a készüléket, és kikerüljünk bűvköréből. De képesek leszünk valaha is kikapcsolni a mindennapi problémák és a folyamatos információáradat közepette?

- Nagy Evelin, ZIG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!