Helyi közélet

2012.07.03. 12:45

Őr nem adja az autópályát másnak

Őr - Őr őrködik az épülő autópálya szakaszának új neve felett.

Őr - Őr őrködik az épülő autópálya szakaszának új neve felett.Minden település lakói önérzetesek arra, hogyha valami városukhoz vagy községükhöz kötődik, akkor a valósághoz hűen jelenjenek meg a híradások róla. Éppen ezért keltett nagy felháborodást Őr lakói között az, hogy az épülő autópályát minden esetben Nyíregyháza-Vaja közötti szakasznak nevezik, holott a Vay-kastélyról ismert városnak semmi köze sincs hozzá, hiszen az M3-as folytatása Őr és Jármi között épül meg.

Csomópont a határban

– Már azt nehezen fogadta el a lakosság, hogy a közeli tavat Vajai-tónak nevezik a köztudatban, holott a területéből közigazgatásilag 30 hektár Őrhöz tartozik, 20 hektár van Kántorjánosi közigazgatási területén, s mindösze 10 hektár található vajai területen – eleveníti fel az előzményeket Hódi Miklós, Őr polgármestere. – Azt pedig már végképp felháborítónak találja mindenki, hogy az autópályával kapcsolatban is mindig Vaját emlegetik, holott semmi köze hozzá. A kezdetek kezdetén, az 1990-es években valóban volt olyan variáció, hogy Vaja és Őr között épül meg, s a természetvédelmi ősláp felett lábakon hozzák át, de aztán elvetették ezt a gondolatot, s maradt a Nagykálló-Ófehértó-Kántorjánosi-Őr útvonal. Az M3-as és az M49-es csomópont is itt épül meg Őr határában.

Jó reklámot jelenthet

– Már korábban is jeleztük, hogy a dokumentumokban a Nyíregyháza-Őr, illetve Őr-Vásárosnamény földrajzi meghatározás szerepeljen az autópályával kapcsolatban, de akkor arra hivatkoztak, hogy mivel uniós projektről van szó, az elnevezéseken már nem lehet változtatni. Úgy tűnik azonban, hogy harcunk nem volt hiábavaló, most végre meghallgatásra találtattunk. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetője, Orosz Ferenc ugyanis elfogadta érveinket, s írt egy levelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy a jövőben az autópályával kapcsolatos anyagokban a Nyíregyháza-Őr és az Őr-Vásárosnamény kifejezés szerepeljen a szakaszok neveként, s bízom abban, hogy a média is így fogja emlegetni. Remélem, most már a lakosság is megnyugszik, s a nagyvilágban alig ismert kis településünknek az új elnevezés jó reklámot jelent majd – tette hozzá Őr polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában