Sport

2008.07.17. 13:34

Magyarellenes rigmusokért bírságoltak Kolozsváron

<p>Két magyar szurkolót kiraktak a kolozsvári sportcsarnokból a szerda esti magyar-román kézilabdamérkőzés előtt egy "Kolozsvár visszavár" transzparens miatt.</p>

A hatóságok ugyanakkor húsz román szurkolót bírságoltak meg magyarellenes rigmusok skandálása miatt.

Két magyar szurkolót tiltottak ki a kolozsvári sportcsarnokból a szerda esti román-magyar olimpiai felkészülési női kézilabdameccs előtt. A kiutasított szurkolók egyike, a Diósdról érkezett Tóth Bence azt állítja: a konfliktus a "Kolozsvár visszavár" feliratú drapéria miatt robbant ki, amelyet a magyar válogatottnak címeztek. Ezt egy civil ruhás román férfi elkezdte leszerelni, a magyar szurkolók pedig nem engedték. A férfi ekkor csendőröket intett oda, akik a két magyar fiút kivezették és nem engedték vissza a mérkőzésre. A sértett szurkolók levélben tesznek panaszt a kolozsvári magyar konzulátuson.

Az egyébként jó hangulatú mérkőzés alatt egy harminc fős többnyire feketébe öltözött, kopasz román fiatal csoport folyamatosan gyalázta a magyarokat és Magyarországot. A román szurkolók többsége azonban nem vállalt közösséget a szélsőségesekkel, hanem sportszerűen bíztatták kedvenceiket. Sőt az is előfordult, hogy amikor a neonácik rákezdtek a "Kifele a magyarokkal az országból!" rigmusukra, a román drukkerek próbálták lepisszegni őket.

Bejenariu Dorin őrnagy, a Kolozs megyei csendőrség szóvivője a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a román szurkolókat a magyarellenes rigmusok miatt bírságolták meg, ez ugyanis tiltott a sporteseményeken. A szóvivő azonban nem tud a magyar szurkolók kitiltásáról, mint mondta a vendégcsapat drukkerei "egészen civilizáltak voltak", ugyanakkor szerinte a "Kolozsvár visszavár" feliratnak semmilyen románellenes hangulata nem volt.

A két válogatott közötti - egyébként sportszerű - mérkőzés a magyar csapat 27-25 arányú vereségével végződött. A Hajdú János által irányított magyar válogatott tagjai az egy nappal korábban elhunyt kenus, Kolonics György emlékére fekete gyászszalaggal játszottak.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!