Sport

2011.10.18. 13:55

Gyimesi Zoltán szerint az oroszok az esélyesek

Sakk - Miskolcon járt Gyimesi Zoltán nemzetközi nagymester, aki a világ száz legjobb sakkozója között van.

Sakk - Miskolcon járt Gyimesi Zoltán nemzetközi nagymester, aki a világ száz legjobb sakkozója között van.

A kiváló játékos, aki a bledi olimpián tagja volt az ezüstérmes magyar gárdának, régi barátaival találkozott. Nem maradt el a nosztalgiázás sem: szóba került a Miskolci SSC fénykora, – a klubban Gyimesi is szerepelt – és meg sem álltak négy aranyéremig. A klasszis képességekkel megáldott sportoló most a Görögországban novemberben rendezendő Európa-bajnokságra készül.

– Az erőviszonyok alapján az első hatban kell végeznünk – kezdte a nagymester. – Természetesen bármilyen színű érmet már nagy sikerként könyvelnék el, hiszen a 2002-es olimpia óta férfi válogatottunk nem nyert egyetlen érmet sem. Ami pedig engem illet: méltó tagja akarok lenni a csapatnak! Ha a hátsó táblák valamelyikén hozom a szükséges pluszokat, elégedetten térhetek majd haza. Remélem, hogy a gazdasági-politikai bizonytalanság ellenére a görögök méltó házigazdái lesznek ennek a rangos eseménynek és az őszi dátum ellenére kellemes nyárutót kapunk ajándékba.

Otthon készül

A Gyime becenévre hallgató sakkozó immáron negyedik éve dolgozik együtt Berkes Ferenc nagymesterrel, akivel gyümölcsöző a kapcsolata.

– Talán ennek köszönhető, hogy Fecó átlépte a bűvös 2700 Élő pontszámot, vagyis szupernagymester, jómagam pedig elértem a gyerekként kitűzött 2650-et – folytatta a sokszoros magyar bajnok. – Már javában szorgoskodunk, aztán majd elválik, hogy mit produkálunk az asztal mellett.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország nyeri az Eb-t, az MSSC egykori éltáblása így felelt: majdnem minden csapatversenyen az oroszok az esélyesek, de az ukránok és az örmények voltak az elmúlt időszak olimpiai győztesei. Rajtuk kívül még az azeriek, a franciák és magyarok jöhetnek számításba – de a hollandok és az izraeliek is nagyon erős csapatot alkotnak.

ÉM-KT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!