Sport

2012.07.24. 17:17

Pörögnek a légcsavarok

Nyíregyháza - Két csapat kivételével kedden teljessé vált a 2012. évi Motoros Műrepülő Világbajnokság mezőnye, amely Nyíregyházán száll versenybe a világelsőségért.

Nyíregyháza - Két csapat kivételével kedden teljessé vált a 2012. évi Motoros Műrepülő Világbajnokság mezőnye, amely Nyíregyházán száll versenybe a világelsőségért.A megnyitó hivatalos pillanatainak csütörtökön 18 órától a Kossuth téren lehetnek szemtanúi az érdeklődők, de a küzdelem a levegőben már délelőtt megkezdődik.

Amit most láthatunk, hallhattunk, az a hétfőtől szerdáig tartó szabadedzés, amelynek lehetőségével már valamennyi megérkezett csapat élt. Mindezt bárki díjtalanul megtekintheti a repülőtéren, hiszen az autót a kijelölt parkolóhelyen hagyva besétálhat, és kordonon kívül maradva ugyan, de közvetlen közelről csodálhatja meg színes gépmadarakat, illetve a pilótáik tudását. Bár a zajterhelés jóval a megengedett küszöbérték alatt van, a megyeszékhely lakosságától megértést és türelmet kérnek, egy világverseny hozadéka megéri az apró kényelmetlenséget.

Fürge gépek tánca a horizont határán

Egy 50 évvel ezelőtti nagyszerű siker előtt is tisztelegnének a magyar pilóták.

Reggel 8-kor eligazítás, majd 9 órától napnyugtáig negyedóránként váltják egymást a levegőben a Motoros Műrepülő Világbajnokság versenyzői, akik a hétfőtől szabadedzést tartanak, csütörtöktől pedig már élesben megy minden.

Felemás érzetet kelt, hogy hivatalos bejelentés érkezett a zajártalomra panaszkodva, hiszen valóban hallani a gépeket, ám a zaj mértéke jóval a megengedett küszöbérték alatt mozog. Ettől persze lehet szokatlan, furcsa vagy zavaró, de egy világverseny ezzel jár. Gondoljunk csak bele: Londonba most milliós tömeget várnak az olimpiára, útlezárások, forgalomkorlátozások, szigorú biztonsági ellenőrzések zavarják a megszokott életet, de ettől még senki sem fújta le az ötkarikás játékokat.

Hazánk, megyénk és Nyíregyháza is profitál a világbajnokságból: a szállodák telve, a versenyzők és segítőik, a bírók és a kiszolgálók mintegy 300 fős csapata megpezsdítette az életet. Az otthon maradt szurkolótáboruk is tudja már, hol kell keresni a térképen minket – van olyan amerikai versenyző például, aki eddig még Európában sem járt, így első személyes élménye hozzánk köti ezután.

Himnuszban reménykedve…

A műrepülő világbajnokságon résztvevő válogatottunkat a hazai közönség mellett a fél évszázados sikertörténet évfordulója is motiválhatja. Ugyanis 1962-ben a budaörsi II. Műrepülő Világbajnokságon a magyarok egyéni és csapatszinten is aranyérmet szereztek. Az ötfős sikercsapatot Fehér Miklós, Tóth József, Pál Zoltán, Fejes Péter és Katona Sándor alkotta, a pilóták edzője pedig Mandl Ernő volt.

Magyarország a rendezés jogát akkor Svájcot és Spanyolországot megelőzve vívta ki. A svájciak már a döntés előtt visszaléptek, míg a spanyolokkal azonos mennyiségű szavazatot kaptunk, így végül sorsolással ítélték oda hazánknak első alkalommal a torna lebonyolítását. Pilótáink a cseh gyártmányú Zlin-226 modellekkel készültek fel az eseményre, ahol korántsem mi számítottunk esélyeseknek.

A világbajnokság 6 különböző versenyszám teljesítéséből állt, melyek közül ugyan Tóth József egyet sem nyert meg, mégis összetettben a legtöbb pontot szerezte, így ezzel ő lett a torna egyéni győztese. A csapatversenyben is magyar diadal született, megelőzve ezzel a dobogó második fokáig jutó szovjet csapatot, illetve a bronzérmes Csehszlovák válogatottat. Remélhetőleg Nyíregyházán újra magyar himnuszt fognak játszani a pódiumon.

Nyéki Zsolt, Zsukk János Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!