Sport

2012.08.10. 15:18

London 2012 - Brit sajtó: "Usain Bolt a legnagyobb"

London, 2012. augusztus 10., péntek (MTI) - "A legnagyobb" - ezzel az első oldalas főcímmel jelent meg több brit napilap is pénteken, Usain Boltra, a londoni olimpián címét 100 és 200 méteren is megvédő jamaicai sprinterre utalva.

London, 2012. augusztus 10., péntek (MTI) - "A legnagyobb" - ezzel az első oldalas főcímmel jelent meg több brit napilap is pénteken, Usain Boltra, a londoni olimpián címét 100 és 200 méteren is megvédő jamaicai sprinterre utalva.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap szerint "most már végképp nincs helye vitának ... előző este Bolt megkérdőjelezhetetlenül bebizonyította, hogy ő a sportág egyetemes történetének legnagyobb sprintere".

A lap kiemeli, hogy a jamaicai versenyző - aki a 100 méter döntőjében aratott vasárnapi diadala után csütörtök este megnyerte a 200 méter döntőjét is - az egyetlen a világon, akinek egyazon olimpián sikerült megvédenie bajnoki címét 100 és 200 méteren egyaránt.

A Telegraph szerint Bolt akár a 19.32 mp-es eredménynél jobbat is elérhetett volna a döntőben, ha nem könnyít tempóján még a célvonal előtt, talán felismerve, hogy bár második helyen befutó honfitársát, Yohan Blake-et már megverte, de új világrekordot most nem fog dönteni.

Mindazonáltal ez is azt mutatja, hogy Bolt mennyire jó: bár "felengedte a gázpedált", de így is a valaha elért negyedik legjobb idővel teljesítette a távot - ráadásul ennél gyorsabban eddig is csak ő és Blake tudta lefutni a 200 métert.

Bolt a pénteki The Times idézete szerint azzal magyarázta lelassulását a cél előtt, hogy nem érezte magát "elég fittnek". "Éreztem a húzódást a hátamban ... és azért is leálltam, mert tudtam, hogy nem döntöm meg a világrekordot" - idézi a versenyzőt a brit lap.

A The Times mindazonáltal kiemeli, hogy Bolt időeredménye így is megegyezik Michael Johnson 1996-os atlantai olimpián elért világrekordjával.

A lap hangsúlyozza azt is, hogy a 25 éves vágtázó az első olyan sprinter az atlétika történetében, akinek 26 éves kora előtt már öt olimpiai aranya van, és megelőzte - a kilencszeres ötkarikás bajnok - Carl Lewist azzal, hogy a 100 és a 200 méteres távon eddig összesen négy olimpiai győzelmet aratott. Lewis 1984-ben nyerte meg mindkét számot, négy évvel később pedig 100-on tudott - Ben Johnson kizárása után - győzni, míg 200-on második lett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!