Sport

2013.05.27. 13:11

A bajnokok szabolcsi kapitánya

Nyíregyháza - A Nyíregyházáról indult Fehér László ígéri, ha megépül az új tekepálya, az avatóra elhozza a válogatottat.

Nyíregyháza - A Nyíregyházáról indult Fehér László ígéri, ha megépül az új tekepálya, az avatóra elhozza a válogatottat.

Huszonöt év után rendeztek újra Magyarországon teke világbajnokságot, a csapatok seregszemléjének tíz napon át Zalaegerszeg adott otthont. A felnőtteknél kettős hazai siker született: a férfiak a döntőben világcsúccsal (12 fával áttörve a 4000-es álomhatárt), 7–1-re verték Macedóniát, míg a nők ugyancsak 7–1-re múlták felül Romániát, így az eredményhirdetést követően kétszer csendülhetett fel a magyar himnusz.

Ami a körítést illeti, az sem volt mindennapos. Az egerszegi csarnok impozáns látványt nyújtott az erre az alkalomra épített, nyolcsávos vadonatúj pályával, amely az elbontását követőn is marad Magyarországon, hiszen a Győrben készülő új tekecsarnokban kap majd helyet. A tekézők társadalma pedig bizonyította, hogy mennyire összetartó, hiszen csapataink hatalmas szurkolást kaptak. A németek ellen negyeddöntőben érezhető volt, amint vesztett helyzetből a külső segítség is kellett ahhoz, hogy a hölgyek újult erőre kapjanak.

A nyíregyházi vonatkozásról annyit, hogy a férfi válogatottat alkotó friss világbajnokok ősztől akár vendégségbe is érkezhetnének Nyíregyházára, hiszen az NYTK az NB I-es bajnoki címmel kiharcolta a szuperligás szereplés lehetőségét, ahhoz azonban lemezes pályára lenne szüksége. A férfi válogatott szövetségi kapitánya pedig Fehér László, aki Nyíregyházán tanult meg tekézni, innen került a Ferencvároshoz, és lett ifjúsági majd később felnőtt világbajnok. Manapság már a Zalaegerszeg edzője és még játékosa, valamint immár szövetségi kapitányként is világbajnoknak vallhatja magát.

– Édesanyám révén még kötődöm Nyíregyházához, és persze sok a fiatalkori barátom is arrafelé – beszélt a kötődéséről Fehér László, aki az NYTK jelenlegi csapatából Szlovenszki Tiborral és Hetei Istvánnal együtt kezdte a pályafutását. – Figyelem a helyi híreket és egerszegi munkahelyemen az egyik nyíregyházi rádió adását hallgatom. Fantasztikus hangulatú és nagy sikereket hozó világbajnokságon vagyunk túl. A fiúknak és a lányoknak hatalmas erőt adott a közönség buzdítása, valóban éreztük a hazai pálya előnyét. Egyik csapatunkból sem játszott még senki kétezer néző előtt, mint ahogy arra a döntőben példa volt. Két aranyat nyertünk, de én kiosztottam volna egy harmadikat is – a szurkolóknak. Bízom benne, hogy a népszerűségünk nemcsak pillanatnyi volt, hanem hosszútávon is profitál belőle a sportág. Úgy tűnik, a szövetség új vezetősége fogékony az újításokra, amelyek közül három dolgot tartok nagyon fontosnak: az utánpótlásnevelést, a pályaépítést és azt, hogy minél több olyan bázis legyen, ahol megbecsülik a játékosokat.

Ha már pályaépítés, Fehér László nyilván tisztában van vele, hogy nevelőklubja milyen helyzetbe került: feljutott a szuperligába, de nem áll a rendelkezésére az élvonalbeli szerepléshez szükséges létesítmény.

– Nagyon bízom benne, hogy szülővárosomban megoldják ezt a problémát, és megépül az új pálya – így Fehér László. – Ehhez a válogatott minden szakmai és erkölcsi segítséget megad. Remélem, lehetőségünk lesz pályaavatót játszani az új nyíregyházi létesítményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!