Sport

2013.05.16. 11:57

Vb-selejtező - Megkönnyebbültek a románok, hogy nem lesz zártkapus a magyarok elleni meccs

Bukarest, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Megkönnyebbüléssel fogadta a román sajtó, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem tiltotta ki a nézőket a román labdarúgó-válogatott következő, Magyarország elleni világbajnoki selejtezőmérkőzéséről.

Bukarest, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Megkönnyebbüléssel fogadta a román sajtó, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem tiltotta ki a nézőket a román labdarúgó-válogatott következő, Magyarország elleni világbajnoki selejtezőmérkőzéséről.

"Megúsztuk a zártkapus mérkőzést" címmel számolt be csütörtökön a legolvasottabb román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor arról, hogy a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a román szövetségre (FRF) a szurkolók "nem megfelelő" viselkedése miatt. A március 26-án Amszterdamban rendezett holland-román vb-selejtezőn ugyanis a vendég drukkerek egy magyarellenes transzparenst feszítettek ki a nézőtéren.

A "24 sport" című sportportál is azt írja: az "FRF megúszta egy bírsággal", a szurkolók ott lesznek a lelátókon a román-magyar meccsen.

Az Adevarul című közéleti lap szerint Mircea Sandu FRF-elnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) vádolja azzal, hogy ki akarta tiltatni a közönséget a szeptember 6-i, bukaresti találkozóról.

"A FIFA megbírságolt, de fellebbezünk. Nem normális, hogy a politika beavatkozzon a futballba. A kiküldött megfigyelő nem látott semmit, a hollandok nem láttak semmit, csak az RMDSZ. Nyilvánvaló, az volt a céljuk, hogy távol tartsák a szurkolókat a meccsről" - idézte a lap Mircea Sandut, a FRF elnökét.

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai március 18-án kezdődtek, amikor a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid román bajnoki mérkőzésén a fővárosi csapat szurkolói magyar zászlót égettek a nézőtéren. Az ügy kapcsán az RMDSZ Mikó Imre jogsegélyszolgálata több fórumon is feljelentést tett, a román élvonalbeli bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga pénzbírságot szabott ki a Rapidra, az FRF pedig bocsánatot kért a magyar szövetségtől, míg a csendőrség bejelentette, hogy azonosította a zászlóégetőt.

Erre utalva a hollandok elleni összecsapáson a román szurkolók az "egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát" szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren. Az RMDSZ is, a Jobbik is panaszt tett a Román, az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.

Március 22-én a magyar-román világbajnoki selejtezőt - amely 2-2-es döntetlennel zárult - zárt kapuk mögött rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az Izrael elleni, augusztusi barátságos mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt marasztalta el a magyar szövetséget.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik