Sport

2014.02.28. 09:53

Mecsek Trophy 2014 - Nimsz Zoltán Emléktúra

Március 7-8.-án Hosszúhetény és környékén tartandó Emlék Túrával kapcsolatban beszélgettem Varga Jenővel - Hajósi Miklós interjúja.

Március 7-8.-án Hosszúhetény és környékén tartandó Emlék Túrával kapcsolatban beszélgettem Varga Jenővel - Hajósi Miklós interjúja.

Mit is lehet tudni erről a túráról, milyen céllal jött létre és kik is indulhatnak rajta?

- A Mecseken és környékén már a 90-es évek közepétől voltak különböző terepjárós túrák és versenyek. Az időjárási viszonyok függvényében, és a terepi, domborzati viszonyok miatt általában rendkívül nehéz, gépet és embert egyaránt komoly próbára tevő küzdelmeknek lehettünk részesei.

A szomorú tragédia, - Nimsz Zoltán halála - ad most különös érzelmi töltést a rendezvénynek. Nimsz Zoltán a kezdeti évek után csatlakozott a túrázó, versenyző társasághoz, majd később lett az egyik fő szervezője a mecseki rendezvényeknek.

Milyen kategóriákban nevezhetnek az indulók?

- A túrán bárki indulhat, aki rendelkezik a szabályoknak megfelelő terepjáró autóval, kitartással és egy mindenben segítő navigátorral. A kategóriák úgy vannak kialakítva, hogy mindenki a hozzá hasonló technikai színvonalú járművel küzdjön meg. Ezek szerint ”széria” kicsi , nagy, „profi” kicsi nagy, és „extrém” kategóriákban indulhatnak a résztvevők.

Ha jól tudom nem csak nappali verseny lesz.

- A túra két részből áll. Egy éjszakai és egy nappali futamon bizonyíthatják a versenyzők felkészültségüket és ügyességüket. A tájékozódás, az útvonal teljesítése és a különböző ügyességi feladatok megoldása, különösen az éjszakai részben jelent nagy kihívást. A túrát nehezíti még a kora tavaszi, várhatóan nehéz, sáros, mély nyomokkal szabdalt terep is.

Lesz-e ennek a rendezvénynek folytatása?

- Folytatás? Nem tudni. Sajnos elment az az ember, aki felvállalta az ilyen rendezvény szervezésével járó gondokat. A területen lévő változatos tulajdonviszonyok, az egyre erősödő természetvédelmi szabályok, a sportot nem ismerő, sok esetben ellenkező érdekcsoportok nagyon megnehezítik a szervezést. Jelen pillanatban nem látom a folytatást, de talán majd lesz valaki, aki tovább viszi a hagyományt. Talán egy ifjú Nimsz?

Talán mondhatom, hogy részese voltam a magyar off-road sport kialakulásának. A kezdeti időkben, még a német szervezésű somogybabodi rendezvényen voltunk néhányan magyarok, akik ilyen-olyan technikákkal vettünk részt. Itt találkoztunk először a sporttal, majd ezzel párhuzamosan csatlakoztunk a régi, Mavad rallyk mezőnyéhez, amatőr indulóként. Ez akkoriban igen nagyszabású rendezvény volt, hisz sok nyugati versenyző a Dakar felkészülésének is tekintette.

Ez után indult el a magyar tereprally kupa, majd a bajnokság is. Ezen társammal, Fenyvesi Csabával, egy Lada Nivával versenyeztünk, több – kevesebb sikerrel.

(Többek között, 94-ben kategóriánkban bajnokok lettünk.)

Később nagyon sok útvonalat írtam, az ország különböző tájain és a már „magyarrá” lett Somogybabodon is részese voltam néhány évig a rendezésnek. A Mecseken is több trophy, és tereprally bajnoki futam rendezésénél voltam az egyik fő szervező.

Az utóbbi években Nimsz Zolinak segédkeztem, a mecseki rendezvényeknél.

- Hajósi Miklós -

www.hajoka.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!