Sport

2014.07.27. 10:30

Hamilton nehezen viselte az újabb sorscsapást

Hungaroring - Mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Lewis Hamilton a szerencse fia az idei szezonban: a brit hiába dominált egész hétvégén a Hungaroringen, Mercedese az időmérő edzés első felvonásának elején lángokba borult és gyalogossá változtatta a pilótát.

Hungaroring - Mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Lewis Hamilton a szerencse fia az idei szezonban: a brit hiába dominált egész hétvégén a Hungaroringen, Mercedese az időmérő edzés első felvonásának elején lángokba borult és gyalogossá változtatta a pilótát. Mire a rivális csapattárs, a vb-listavezető Nico Rosberg a Q3 végén megfutotta a pole pozíciót érő kört, a 2008-as világbajnok már Mogyoródról is távozott.

Hamilton – aki négyszer nyert eddig a Magyar Nagydíjon, s így Michael Schumacherrel társbérletben a futam királyának számít – az összes szabadedzésen utolérhetetlen volt, ezért úgy tűnt, hogy az ellenfeleknek csodára lenne szüksége ahhoz, hogy elkaphassák.

Valószínűleg kevesen számítottak arra, hogy ez bekövetkezhet, de mégis megtörtént: egy héttel a hockenheimi fékmizéria után a brit klasszis újfent kapitulált az időmérő edzésen, ahol nem sokkal a kezdés után Mercedese lángokba borult az üzemanyagrendszer meghibásodása és szivárgása miatt.

- Hihetetlen, hogy ez történt. Ma éjjel ki kell találnom, hogyan hozhatok ki ebből valami pozitívumot, amelyre építkezhetek a futamon. Nagyon nehéz vasárnap délutánom lesz, hiszen itt borzalmasan nehéz előzni – nyilatkozta Hamilton, aki szemlátomást zaklatottan tért vissza a paddockba, ahol csak rövid időt töltött: a Mercedes tájékoztatása szerint a magába fordult pilóta a csapatvezetés különengedélyével elhagyta a helyszínt és visszatért a szállodába.

Kora este biztossá vált, hogy a karrierje második vb-címéért hajtó Hamiltonnak a boxutcából kell rajtolnia. A brit kocsijának újjáépítéséhez új karosszériát, motort és váltót is fel kell használnia a brackley-i különítménynek, s mivel hajtásláncból az ötödiket használja majd, a probléma hosszabb távon is komoly bosszúságot okozhat a britnek: amennyiben a szezon hátralevő részében újabb cserére lesz majd szüksége, rajtbüntetéssel kell majd számolnia, ami jócskán csorbíthatja a bajnoki esélyeit.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a patrióta brit sajtómunkások azonnal azt kezdték feszegetni, hogy a Hamiltont sújtó technikai malőrsorozat nem feltétlenül a véletlen műve, ám Toto Wolff csapatfőnök cáfolta azokat a teóriákat, amelyek szerint a Mercedes Rosbergnek igyekszik kedvezni: - Mi azt szeretnénk, hogy a két autónk a pályán harcoljon egymással, nem olyan bajnokságot akarunk, amelyet a műszaki hibák döntenek el. Komolyan vesszük a helyzetet és szeretnénk nagyon hamar túljutni ezen, ugyanakkor megértjük a rajongók aggodalmát is – fogalmazott a szakvezető.

Noha a Mercedesnél hisznek abban, hogy Hamilton Spielberg és Hockenheim után is képes lesz a hátsó régióból felkapaszkodni a dobogóra, a helyzet jelenlegi legnagyobb nyertese kétségkívül Rosberg, aki vasárnap tovább növelheti 14 egységnyi előnyét közvetlen üldözőjével szemben. – Az eső miatt nagyon nehéz volt a Q3, de sikerült összeraknom egy pole pozíciót érő kört – mondta a német, aki az első esőcseppek után egyszer le is sodródott a pályáról. –Biztos vagyok benne, hogy nagyon kemény és hosszú lesz a vasárnap délutáni viadal.

Rosberg együttérzését fejezte kib kálváriája miatt, ugyanakkor egy újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy véleménye szerint egy pilóta mit tehet annak érdekében, hogy elkerüljék a sorozatos műszaki gondok: - Egyetlen dolgot lehet ilyenkor csinálni, pozitív nyomást kell gyakorolni a csapatra.

A pozitív, konstruktív hozzáállás nagy segítség, ugyanakkor nekem is nagyon kell igyekeznem, hogy a munkából kivegyem a részem. A csapat egyébként remek munkát végez, mienk a leggyorsabb autó, de sajnos mostanában a megbízhatóság tekintetében adódnak gondjaink és nagyon bízom benne, hogy ezek rövidesen megoldódnak – mondta a vb-éllovas, akinek mostanáig egyszer kellett műszaki hibával dacolnia.

Rosberg a futamon a Red Bull címvédő világbajnokával, Sebastian Vettellel osztozkodik majd az első rajtsoron, míg őket a Williams-Mercedesszel továbbra is brillírozó Valtteri Bottas, valamint a másik energiaitalos menő, Daniel Ricciardo követi majd az eredménylistán.

- Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!