Sport

2015.07.25. 13:42

Kitették a szívüket a pályára!

Nyíregyháza - A nyíregyháziak kosárlabdázója, Kósa Tamás is alaposan kivette a részét az U20-as válogatott feljutásából.

Nyíregyháza - A nyíregyháziak kosárlabdázója, Kósa Tamás is alaposan kivette a részét az U20-as válogatott feljutásából.

Most már kijelenthető: nincs U20-as Európa-bajnoki feljutás nyíregyházi főszereplők nélkül. Két éve Polyák Lászlóval és Jakab Péterrel jutott a B-ből az A divízióba a magyar férfiválogatott, tavaly Papp Klaudiával a soraiban lépett feljebb (igaz, az idén sajnos aláhullott) a női korosztályos nemzeti csapat, a hétvégén befejeződött székesfehérvári B divíziós U20-as Eb-n pedig Kósa Tamás, a Marso-NYKK hátvédje segítette harmadik helyhez, egyúttal az A csoportba jutáshoz a magyar csapatot.

– Azzal együtt, a felkészülés első napjától kezdve azzal keltünk, hogy A csoportosak leszünk, inkább az álom kategóriába tartozott a dobogós helyek kiharcolása, mint a realitáséba – összegzett Kósa Tamás. – A svédek, a finnek, de még az általunk az utolsó meccsen legyőzött Montenegró is kimagaslott a mezőnyből, amikor az utóbbiakat láttuk játszani, az volt az egyöntetű kérdésünk: mit keresnek ők itt, és miért nem az A csoportban szerepelnek? Növeli a sikerünk értékét, hogy a végén őket sikerült ki-ki meccsen legyőzni a feljutásért.

Pedig Montenegrónak különösen a centersora volt nagyon erős, akad játékosa, aki a Barcelona kötelékébe tartozik, mások az Adria-ligában szerepelnek.

Még most sem tudja…

– Azt még a mai napig sem tudom, hogy a szlovákok ellen hogyan jöttünk vissza a meccsbe, illetve mégis, hiszen Perl Zoltán bő egy perc alatt bevágott tizenhárom pontot – sorolta Kósa Tamás. – Aztán a fehéroroszok ellen mínusz tizenhétről jöttünk vissza, a hárompontos vereség a körbeverésnél a továbbjutásunkat jelentette. Az utolsó, Montenegró elleni meccsen pedig a közönség is végig hitt bennünk, és ez óriási energiát kölcsönzött a számunkra. Egy biztos: ha ez az Európa-bajnokság nem Magyarországon van, akkor nem sikerült volna ennyiszer visszajönnünk vesztett helyzetből. Kitettük a szívünket a pályára, úgy voltunk vele, nem azért dolgoztunk annyit, hogy öt percen múljon a feljutásunk. Mindannyian életre szóló élményhez jutottunk, számomra óriási lökést ad a felnőtt kosárlabdázásra nézve mindaz, ami történt velünk. Tovább erősödött a munkába vetett hitem, és bebizonyosodott, hogy sosem szabad feladni.

Kósa Tamás a magyar válogatott mind a nyolc mérkőzésén lehetőséghez jutott, a meccseken 11 és 26 perc közötti időszakot töltött a pályán. A legtöbbet éppen Montenegró ellen, amikor 9/3 pontjával a legeredményesebb meccset zárta, egyben a magyar csapat második legjobb dobója volt.

Nagyot játszottak

– Az utolsó meccsen a végjátékban pályán lévők közül mindenki nagyot játszott, a főszerep persze Perl Zoltáné volt, de labdaszerzésekkel és a védekezésemmel én is hozzá tudtam tenni a fordításhoz – így az NYKK húszéves hátvédje. – Az Eb előtt jó előre tisztáztuk a szerepeket, Pór Péter szövetségi edző elmondta, hogy nem a csillogást várja elsősorban, spílernek ott van a csapatban Perl Zoltán és Váradi Benedek, nekem úgymond a zongorát kellett cipelnem, és a védekezésben jeleskedni. Úgy érzem, megtettem a magamét, az A divízióban viszont már nem lehetek ott, hiszen kiöregedtem ebből a korosztályból, de a mostani csapatból néhányan – elsősorban a magas emberek – maradnak, ők másokkal kiegészülve bizonyíthatják, hogy a legjobbak között van a helyük.

Kósa Tamásnak nem sok ideje marad a pihenésre, hiszen csapata Sitku Ernő vezetésével augusztus 3-án kezdi meg a felkészülést az új bajnoki évre, addigra pedig a sérüléseket is ki kell kúrálnia.

Teljesítménymustra

Kósa Tamás mutatói a székesfehérvári B divíziós U20-as Európa-bajnokságon

Moldova (100–35): 16 perc, 2 pont, 1 lepattanó, 1 gólpassz, 2-2 szerzett és eladott labda

Svédország (52–61): 11 perc, 5 pont, 1 lepattanó

Albánia (81–52): 18 perc, 2 pont, 1 lepattanó, 5 gólpassz, 1-1 szerzett és eladott labda

Szlovákia (101–85 – hosszabb.): 19 perc, 5/3 pont, 2 gólpassz, 1-1 szerzett és eladott labda

Macedónia (63–54): 19 perc, 5/3 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz

Fehéroroszország (80–83): 10 perc, 3/3 pont, 1 lepattanó

Finnország (58–69): 12 perc, 2 lepattanó, 1 gólpassz, 1 szerzett, 3 eladott labda

Montenegró (68–66): 26 perc, 9/3 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 1 eladott labda

Átlagban: 16,4 perc, 3,9 pont, 1,5 lepattanó, 1,9 gólpassz, 0,6 szerzett, 1 eladott labda

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!