Sport

2015.09.01. 18:30

A hét-nullás vereség már nem fért bele, jön az új nyírbátori edző

Nyírbátor - Kovács János helyét ideiglenes jelleggel Tóth Tibor foglalja el az NB III-as csapat kispadján.

Nyírbátor - Kovács János helyét ideiglenes jelleggel Tóth Tibor foglalja el az NB III-as csapat kispadján.

Nem maradt következmények nélkül az első öt forduló gyenge eredménysora (egyetlen pont, 5–18-as gólkülönbség) és főként a jászberényi 7–0-ás vereség. A Nyírbátori FC-nél edzőt váltottak, a szakmai munkát irányító Kovács Jánostól és Tuska Jánostól a hét első napján köszönt el a vezetőség – a legnagyobb békességben és egymás iránti tiszteletben.

Ez már nem fért bele

– A kialakult helyzetben, a sorozatos eredménytelenség miatt valamit lépnünk kellett, és nem felmentve a játékosokat az eddigi gyenge szereplés alól, az a megoldás született, hogy a szakmai stábhoz nyúlunk hozzá – indokolt Baracsi János, a Nyírbátori FC elnöke. – Valamit elrontottunk a nyáron, a jelek szerint nem sikerült kellően megerősíteni a csapatot, a mezőny is erősödött. A felelősség közös, de annak érdekében, hogy kimásszunk a magunk ásta gödörből, változtatnunk kellett. Meggyőződésem, hogy Kovács János nagyon jó munkát végzett nálunk, csak a legjobbakat tudom mondani róla, emberileg különösen. Úgy váltunk el, hogy ezek után is meg fogjuk ismerni egymást az utcán, de ez a legutóbbi hét-nullás vereség már nem fért bele, a teljesen szétesett csapatot valamilyen módon fel kell ráznunk.

Másodszor is beugró

Az utód? Minden klubnak megvannak a maga beugrói (ilyen volt Nyíregyházán valamikor Buús György, a Honvédnál Szurgent Lajos vagy Pápán Kovács László), az NYFC-é a jelek szerint Tóth Tibor. A klub korábbi játékosa, az utánpótlásnál is tevékenykedő tréner 2013 tavaszán Fogarasi Zoltán távozása és Németh Károly érkezése között jelentett ideiglenes megoldást, és a jelek szerint most sem tervezhetnek vele hosszabb távon.

– Tóth Tibornak nincs ambíciója ahhoz, hogy a felnőttcsapat mellett tevékenykedjen, hosszabb távon a munkahelye mellett sem tudja vállalni ezt a feladatot – váltott az utódlásra Baracsi Balázs. – Abban egyeztünk meg vele, hogy a következő két mérkőzést, a Tiszaújváros elleni hazai, és a ceglédi bajnokinkat vállalja, addigra igyekszünk megtalálni a végleges megoldást.

Kovács János 2014 nyarán érkezett Nyírbátorba, a tavalyi NB III-as bajnokságban a nyolcadik helyen végzett a csapattal, ami eggyel jobb pozíció volt, mint a 2013–2014-es idényben. A mostani sorozatnak azzal vágtak neki, hogy a tavalyi szereplést is sikerül felülmúlni, ehelyett az NYFC alaposan beragadt a rajtnál.

– Rutinosabb vagyok már annál, hogy tudjam, valaminek történnie kellett – mondta a búcsúzó szakvezető. – Egyértelmű, új impulzusra van szükség, ilyenkor az a legkézenfekvőbb, ha az edző személyét érinti a váltás, így közös megegyezéssel elbúcsúztunk egymástól. Azt azonban továbbra is tartom, hogy a felelősség közös, a vezetőség és a játékosok része is megvan az eddigi gyenge szereplésben. A legfőbb gondunk a létszámhiányból adódott, ráadásul ketten, Szilágyi Krisztián és Nagy Dávid még meg is sérültek.

A Jászberényben elszenvedett 7–0-ás vereség kapcsán a tréner sorolta, milyen gondokkal kellett szembenézniük.

Pótolhatatlan kapitány

– Tavaly még tartalmazta a versenykiírás a fiatal játékosok kötelező szerepeltetését, ez nagyban befolyásolta az erőviszonyokat – így Kovács János. – Az idén már nincs ilyen rendelkezés, a legtöbb csapat nem is foglalkoztat húsz év alatti játékosokat, mi viszont nem tértünk le erről az útról, helyi kötődést is erősítettük ezáltal. A másik, hogy Erdei Zoltánt egész egyszerűen nem tudtuk pótolni. A személyisége az öltözőből, a játéka a pályáról hiányzott, nélküle a szabad- és szögletrúgásaink sem bizonyultak veszélyesnek. Ami pedig a felkészülést illeti, tettük a dolgunkat becsülettel, az edzőmeccsek eredményei jók voltak, de akkor is óva intettem mindenkit, a bajnoki az teljesen más lesz, hiszen a versenyhelyzet mindenkire másként hat.

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!