Sport

2016.11.23. 18:23

A Hertánál tartott edzéseket a szabolcsi futsaledző

Nyírbátor - A Hertha BSC-nél is foglalkoztatott szakember Nyírbátorban a berlini tapasztalatairól is mesélt. Interjú Kis János futsaledzővel.

Nyírbátor - A Hertha BSC-nél is foglalkoztatott szakember Nyírbátorban a berlini tapasztalatairól is mesélt. Interjú Kis János futsaledzővel.

Nem arról híres a magyar futball, hogy edzőiért sorban állnának a külföldi klubok. Az üde kivételt a német Hertha BSC jelenti, ahol Dárdai Pál a vezető-, Petry Zsolt a kapusedző (az ugyancsak a Bundesligában szereplő, a berliniekhez hasonlóan remeklő RB Leipzignél Löw Zsolt asszisztensedzői feladatokat lát el), és nyilván az ő közreműködésük is kellett ahhoz, hogy még egy magyar szakember is szerephez jusson a fővárosiaknál. Bő egy hónapja, Kis János futsaledző két tréninget is vezényelt a német sztárklub játékosainak, és azóta itthon is egy csapásra keresett lett. Szerdán az NB III-as Nyírbátori FC-nél is feltűnt, az esős időben ő tartotta a foglalkozást.

Elárulja hogyan került a Herthához?

Kis János: A kapcsolat onnan ered, hogy Krizán Sándor csapattársa volt az 1984-ben Európa-bajnokságot nyert magyar ifjúsági válogatottban Petry Zsoltnak, aki sokat beszélgetett a futsalról Dárdai Pállal. Kiderült, hogy van egy közös kapocs, aki könyvet is írt erről a szakágról. Ez lennék ugye én. Egy évvel ezelőtt mentem ki hozzájuk először, elkezdtünk beszélgetni, és hat és fél órán át fel sem álltunk az asztaltól. Így indult a mi filozófiai kapcsolatunk, amelynek az lett a vége, hogy a Herthánál edzéseket tarthattam.

Mennyire fogadták be az újfajta módszert a Bundesligában edződött sztárok?

Kis János: 2007-ben a spanyolországi Murciában járva jöttem rá arra, hogy a sport tiszteleténél nincs fontosabb. Ezt százszázalékosan megkaptam a Herthánál, nemcsak a játékosoktól, hanem az edzőktől is. Ennél jobban nem is tudnám elmondani, hogy milyen volt a fogadtatásom.

Azóta sorban állnak a honi egyesületek, hogy náluk is tartson hasonló foglalkozásokat?

Kis János: Van a fejemben egy olyan anyag, amely a futsal és a futball kapcsolatáról szól, de ezt szándékosan nem terjesztem nagy körben, csak az ismerősöket kerestem meg vele. Mindenhova felkészülten kell menni, így nem tudok elfogadni minden egyes felkérést. Dárdai Pál csak annyit mondott, hogy csinálj, amit akarsz, de próbáljon valaki úgy kimenni a Herthához, és csináljon, amit akar… Megoldottam, felépítettem valamit, amihez most már segítőket is találtam, és úgy gondolom, ismert nagypályás edzőkkel is remekül lehetne ötvözni a két szakág elemeit. A kérdésre válaszolva, a Nyírbátor volt a negyedik vagy az ötödik csapat, ahol Berlin óta megfordultam, de szándékosan nem is akartam sokkal több helyre eljutni.

Eddig itthon az volt a trend, hogy a nagypályás játékosokból kerültek ki a futsalosok. Megfordulhat ez az irány?

Kis János: Ez nagyon érdekes felvetés. Felhívott valaki, akihez húszéves barátság fűz, és azt mondta, olyat csináltam, amit még nagyon kevesen. A spanyol futsalszövetség elnökét úgy hívják, hogy Javier Lozano, ő a legismertebb futsaledző a világon, több világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett a csapatával. Ő a Real Madridnak is volt egy-két éven keresztül a szakmai igazgatója, mármint a nagy csapaténak. Futsaledzőként, futsalos elvekkel. Ez azért érdekes, mert a barátom mondta, hogy én vagyok a második olyan edző, aki futsalosként nagypályás csapatnál kapott lehetőséget. Megtisztelő, ha Javier Lozano mellé emelnek engem, és a válaszom az, hogy a futsalnak is remek hírverése, hogy a Bundesliga egyik tradicionális csapatánál, az élklubok közé tartozó Herthánál számítottak a munkámra.

Mit adhat ez a szakág technikailag és taktikailag a nagypályás játéknak?

Kis János: Most hadd legyek egy kicsit hangosabb! A legnagyobb problémának azt érzem a magyar futballban, hogy eddig az olyan képzések elmaradtak, mint amilyen a futsal is. Most sokan beszélnek a futsalról, pedig hozzáteszem, abban sem járunk az élen. Nekem ezt elhihetik, mert a jelenlegi szakemberek közül talán én vagyok benne a legrégebben ebben a szakágban, idestova huszonöt éve. Úgyhogy mindkét téren vannak lyukak, amit közösen tudnánk betömni.

Visszatérve a Herthához: lesz folytatása a közös munkának?

Kis János: Nem mondhatnám meg, de lesz… A mostani válogatott szünetben is hívtak, de személyes okok miatt nem tudtam menni, így csak filozofális téren folytattuk a közös munkát Dárdai Palival. Azt is tudom, hogy őt most rengeteg helyre hívják igazi sztárklubok, így nagyon sok mindent át kell gondolnia. Berlinben remek edzőket, nagyszerű embereket ismertem meg, ezért sem tartanám most etikusnak, ha odamennék, és ottani szakemberektől venném el a helyet. Abban viszont lesz jövőnk, hogy Palinak továbbra is segítsek, és biztos vagyok benne, hogy kapcsolatban maradunk még évekig.

Volt valamiféle visszacsatolás, hogy valamelyik mérkőzésen bizonyos játékszituáció megvalósulását a futsalos edzéseknek köszönhették?

Kis János: Egyetlen üzenetet kaptam, amit szinte mindenki törölne a világon. Ebben csak annyi állt: „Köszi”. A feladója Dárdai Pál volt, a dortmundi egy egyes döntetlenre végződött mérkőzésük után húsz perccel küldte. Ez nekem mindennél többet ért, semennyi pénzre nem cserélném el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!