Sport

2017.02.12. 18:10

Bicikli után elveszített döntő

Összejött az álomfinálé, amelyet a rutinos osztrák Jürgen Melzer nyert meg Fucsovics Márton ellen.

Összejött az álomfinálé, amelyet a rutinos osztrák Jürgen Melzer nyert meg Fucsovics Márton ellen.

Óriási erődemonstrációt tartott Fucsovics Márton (163. a világranglistán) a budapesti ATP-challengerverseny (64 ezer euró, kemény pálya), a Hungarian Challenger Open elődöntőjében. A nyíregyházi teniszező a norvég csodatinivel, a 18 éves Casper Ruud (216.) ellen játszott, az ellenfele energiáját leszívhatta, hogy többnyire döntő szettes meccseken jutott be a négy közé, meg aztán bombaformában játszó riválissal találkozott.

Marci remekül szervált, és ellenállhatatlanul teniszezett, szabályosan átgyalogolt az ellenfelén. Amikor 6:0, 4:0-s vezetésénél Ruud szervajátéka közben a norvégnak 40:0-je volt, akkor az elsőszámú magyar férfiteniszező láthatóan presztízskérdést csinált abból, hogy eljusson profi pályafutása első biciklijéig, merthogy teniszben így hívják a 6:0, 6:0-s győzelmet. Végül ennyire nyerte meg a mérkőzést, 46 perc kellett hozzá, hogy rútul elbánjon Ruuddal.

Mindez kedvező előjelnek mutatkozott a vasárnapi fináléra, amelyben a világranglista 257. helyezettje volt az ellenfele, de őt úgy hívják, hogy Jürgen Melzer. Márpedig a 35 éves osztrák játékost 2011-ben jegyezték a nyolcadik helyen is, abban az évben elődöntőt játszott a Roland Garroson. Az idősebbik Melzer-fivér összesen 51-szer játszott Grand Slam-főtáblán, legutóbb az Australian Openen is „felkvalizta” magát, ahol a későbbi győztestől, kortársától Roger Federertől kapott ki.

A két korábbi junior wimbledoni bajnok (Melzer 1999-ben, Fucsovics 2010-ben nyerte meg a trófeát) mérkőzésén fej fej mellett haladtak a felek, az első szettet végül a tie-break döntötte el a rutinosabb Melzer javára. A második szettet az osztrák kezdte, rendre lépéselőnybe került, 3:2-nél pedig brékelt. Marcinak labdái voltak ahhoz, hogy kiegyenlítse a hátrányát, de a maratoni gémet megint Melzer húzta be, és végül a játszmát is, a meccset pedig 103 perc alatt 7:6 (8–6), 6:2-re.

Fucsovics Márton a tavaly nyári prostejovi torna után játszott újra döntőt, 2013 után szerezhetett volna újabb trófeát. Ez volt a kilencedik fináléja, és nem sikerült megszereznie a harmadik trófeáját ATP-challengerversenyen. Ugyanakkor egész héten jól teniszezett, és megmozgatta a hazai tenisztársadalmat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!