Sport

2018.05.18. 14:12

Profi bandázsolók világbajnoksága

Ökölvívás - Nagy Lajos a fia, Márk ellen is verseng majd a cutmanok különleges athéni megmérettetésén.

Ökölvívás - Nagy Lajos a fia, Márk ellen is verseng majd a cutmanok különleges athéni megmérettetésén.

Különleges versengés helyszíne lesz szombaton egy athéni szálloda. Az ICA International Cutman Association, azaz a nemzetközi cutman szövetség itt rendezi a hand wrapping világbajnokságot. A sokak számára ismeretlen angol szavakat szeretnénk megmagyarázni.

A sebkezelő fontos ember

– A cutman szabadfordításban sebkezelőt jelent – kezdte érdeklődésünkre Nagy Lajos, az NYVSC-Big Boxing ökölvívóinak vezetőedzője, egyben jegyzett cutman. – Ő az, aki a nívósabb versenyeken (ökölvívásban, mm-ban, thaiboxban,) a mérkőzések szünetében a szorító sarkában segédkezik. Vazelint ken a bunyós szemöldökeire, homlokára, hogy a kesztyű lecsússzon az ütéskor és ne okozzon bajt.

– Amennyiben sérülés éri a versenyzőt, segíti mihamarabb elállítani a vérzést; duzzanatot kezel az úgynevezett vasalóval. A cél a bunyóst minél tovább a szorítóban tartani, természetesen úgy, hogy egészségkárosodás ne érje. Nem könnyű, hiszen az egyperces szünetben negyven-negyvenöt másodperc van erre. Amikor elkezdtem, mintegy húsz esztendje, nem tanították, hosszú évek rutinjával, nagyon sok meccsel lehetett megszerezni a tudást. Szerencsére ma már vannak ilyen képzések, én is tartok. – Az ökölvívásban, mma-ban, thaiboxban, szinte minden küzdősportban. Az mma-ban például az ötperces menetek közötti szünetben gyakorta két cutman szorgoskodik, hogy a versenyző folytathassa a küzdelmet.

– A cutman munkája már a háttérben a mérkőzés előtt, az öltözőben kezdődik – folytatta Nagy Lajos.

Eddig a fia sikeréért szorított

– Ő rakja fel azt a bandázst, amely védi a versenyző kezét. Profi bokszban a címvédő mérkőzések előtt az öltözőben egy bíró ellenőrzi, hogy megfelelő minőségű legyen a bandázs, az előírásoknak megfelelő gézt és ragasztót használjanak. Az angoloknál ezt már nem csak a címmecsek előtt ellenőrzik.

Nos, amit a bandázst illeti, ennek készítésében fognak versengeni a nemzetközi cutman szövetség által jegyzett tagok. A világ minden részéről összesen közel nyolcvan tagja van a szövetségnek. Közülük tizennégyen indulnak, többen nagy bunyósok, harcosok mellett állnak a szorítók sarkában. A magyar színeket Nagy Lajos és fia, Márk képviselik. Apa és fia így most egymás ellen fog versenyezni

– Ez egy kicsit furcsa, hiszen amíg Márk bunyózott, mindig azon voltam, hogy sikerrel tegye – így Nagy Lajos. – Most úgymond ellenfelek leszünk. A legutóbbi világbajnokság négy éve volt Németországban. Athénban lesznek amerikai, mexikói indulók is és több európai nemzet képviselői. Kétféle bandázst kell majd felrakni önkéntes jelentkezőkre.

Mma és profi boksz

Az egyik egy mma-bandázs, a másik pedig egy profi ökölvívó bandázsa. Az előbbire hét, a másikra kilenc perc a határidő. Minél gyorsabban teszi fel valaki, annál több pontot kap. Nézik a bandázs tartósságát, szakszerű felrakását, mennyire biztonságos, kényelmes és esztétikus. Az mma-bandázs szűkebb, az öklön is kisebb, és rövidebb a csukló fölötti rész. Hiszen a kesztyű kisebb, mint ökölvívásban.

Szigorú ellenőrzés

– Meghatározzák a legfontosabb kritériumokat és ezeket ellenőrzik majd. Új lesz, hogy nem a saját anyagainkat használhatjuk, hanem összesen három tekercs gézt és két tekersz tape-et, ragasztót kapunk a két feladathoz. A szövetség tiszteletbeli elnöke a jelenleg legjegyzettebb cutman, Jacob „Stitch” Duran is ott lesz, ő egyébként szerepelt Sylvester Stallone egyik filmjében, a Creed-ben.

– Ez egy nagyon jó tanulási, továbbképzési lehetőség lesz az ismeretek, a tapasztalatok átadására, bővítésére. Ugyan van egy zárt csoport, ahová feltöltjük egymás munkáit, ám élőben mindezt megtapasztalni sokkal hasznosabb. Ennek tükrében a helyezés másodlagos. Persze szeretnénk azért minél jobb helyen zárni – így Nagy Lajos.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!