Sport

2018.07.19. 15:29

A legészakibb hétezres csúcsra törnek

Nyíregyháza - Fedor Mihályék nem mondtak le a hópárduc címről, most kemény falba vágják a jégcsákányukat.

Nyíregyháza - Fedor Mihályék nem mondtak le a hópárduc címről, most kemény falba vágják a jégcsákányukat.

Vastag hó és jégréteg

Aztán eljött az a nyár, amikor ismét nekiindul a két bátor férfi. A cél ezúttal a Han-Tengri, a Föld legészakibb hétezrese és egyben Kazahsztán legmagasabb csúcsa. Közel szabályos piramis alakú, hasonlóan a Matterhornhoz és az Ama Dablamhoz. Csúcsát vastag hó- és jégréteg fedi, így legmagasabb elérhető pontja valójában 7010-7020 m is lehet. A Tian Shan legnagyobb gleccserei veszik körül. Magassága több forrás szerint is „csak” 6995 m, de ez az érték a legmagasabb sziklás pontra vonatkozik.

Sziklamászó technika is kell

A két bátor magyar eddig is ment volna, ám azért nem olcsó mulatság egy ilyen túra, és alaposan fel kell rá készülni. Ugyan hat-hétezres hegyeket nem mászott Fedor Mihály, ám alacsonyabbakat igen. Közte volt a grúziai Kazbek, egy 5047 méteres csúcs. Gyűjtötte az erőt, miként korábban a mászások mellett futással és konditeremben is, hiszen továbbra is célja, hogy hópárduc legyen. Ezt a címet azok a hegymászók kapják meg, akik a volt Szovjetunió mind az öt hétezres csúcsát megmásszák. A hópárduc címet a magyar hegymászók közül eddig egyedül Erőss Zsolt nyerte el 1994-ben.

– Nem mondtam le arról, hogy megszerezzem a hópárduc címet. Az ötből egy már megvan, most jöhet a második. Nem lesz könnyű, mert a mászás mellett nagyon sokszor van szükség kötéltechnikára, hiszen vannak olyan szakaszok, amelyeken csak előre berakott kötelek mentén lehet mászni. Sokszor kell sziklamászó technikával haladni és nagy gleccserek nehezítik a mászást.

– A tervek szerint július 22-én indul a gépünk Ferihegyről, isztambuli ászállással utazunk majd el Biskbe, a kirgiz fővárosba. Innen előbb 400 kilométeres út vár ránk, amelyet terepjáróval fogunk megtenni és Karkarába érkezünk.

Helikopterrel az alaptáborba

– A Tien-San alaptáborai mintegy öt nap alatt gleccseren keresztül gyalogosan is elérhetők, azonban a csúcsmászások szándékával odautazók közül szinte senki sem vállalja ezt a fárasztó és időigényes trekkinget, hanem helikopterrel repülnek fel az alaptáborokba. Mi is így fogunk tenni.

– Ugyan a Han-Tengri az öt csúcs legalacsonyabbika, ám az egyik legnehezebben megmászható és megközelíthető. Ezért is van szükség helikopterre. Az utat három hetesre terveztük a szokásos akklimatizációs ingázással.

– Azt még nem tudjuk, hogy napra pontosan mikor lesz a csúcstámadás, hiszen az sok tényezőtől függ. Nagyon bízom benne, hogy úgy térünk haza, hogy két csúcs ki van pipálva az ötből – így Fedor Mihály.

ML

A hópárduc cím

A hópárduc címért ezeket a csúcsokat kell megmászni

Iszmoilí Szomoní-csúcs (Sztálin-csúcs, Kommunizmus-csúcs), Pamír 7495 m

Dzsengis csokuszu (Győzelem-csúcs), Tien-san 7439 m

Ibn Szína-csúcs (Lenin-csúcs, Kaufmann-csúcs), Pamír 7134 m

Korzsenyevszkaja-csúcs, Pamír 7106 m

Han-Tengri, Tien-san 6995 m

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!