Sport

2018.08.23. 16:14

Százezren a Luzsnyiki Stadionban

Nyíregyháza - Bakosi Béla két moszkvai fotóval nosztalgiázott egy kicsit.

Nyíregyháza - Bakosi Béla két moszkvai fotóval nosztalgiázott egy kicsit.

Nemrégiben egy atlétabarát régi fotókat osztott meg az egyik közösségi oldalon. A felvételek évtizedekkel ezelőtt készültek, természetesen fekete-fehérek voltak. Kettőn Bakosi Béla is szerepelt. Az egyiken éppen ugrás közben, a másikon harmadmagával.

Tudja-e, mikor és hol készültek a képek? – kérdeztük a hármasugrásban kétszeres fedett pályás Európa-bajnokot, aki évek óta a Nyíregyházi Sportcentrum elismert szakembere.

– Az ugrós képen valóban én vagyok, de őszintén szólva nem tudom, hogy hol készült a felvétel, a nyolcvanas évek eleje lehet – kezdte érdeklődésünkre Bakosi Béla. – A másik viszont azonnal beugrott: ezt a moszkvai ötkarikás játékokon fotózták, a háttérben az olimpiai falu látható. Azt már nem tudom, hogy az érmét ki mutatja, de jobb szélen Szalma Laci látható.

– Szalma Lacival nagyon jóban vagyunk manapság is, rengeteget utazunk együtt versenyekre, edzőtáborokba – folytatta Bakosi Béla. – Mindig segítettük egymást, akkor még ez volt a jellemző, nem volt ellenségeskedés. Próbáltuk közösen tolni egymás szekerét, amiben tudtuk, segítettük egymást. Laci távolban volt remek versenyző, érdekes, hogy junior korunkban én ugrottam távolt, ő pedig hármast és bajnoki ezüstöt is szereztünk.

Ők vitték a prímet

Akkor mi vittük el ugrásban az elsőségeket, mert Laci nyert távolban, rúdugrásban, én pedig hármasban és magasban. Később én felnőttként távolban is nyertem egy bajnoki címet. Érdekes, hogy magasugrásban is jók voltunk. Juniorként két méter tíz centi volt a rekordom, azt a bajnokságot két méter öt centivel nyertem. A hármashoz és a távolhoz kellettek a jó magasugró eredmények. A távolugró Pálóczi Gyuszi is tudott két méter tizenhárom centit. Mikor elkezdtem atletizálni, mondták is nekem, hogy milyen jó magasugró válik majd belőlem. Aztán Sigér Zoltán edzőm azt mondta, hogy nem magasugró, hanem hármasugró leszek, pedig akkor az előbbiben jobb volt az eredményem. Igaza volt a mesteremnek, ráadásul azt hiszem, hogy magasugrónak valóban alacsony is lettem volna.

Itt zárult a beszélgetésünk Bakosi Bélával, aki felnőttként a szabadtéren nyolcszor, fedett pályán kétszer szerzett magyar bajnoki aranyat és egyszer távolban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Aztán csörrent a telefon…

Tömve volt a stadion

– Alaposan megnéztem a másik képet, és szerintem ez is a moszkvai olimpián készült. Mert a másik képen azonosítani tudtam az olimpia falut, az ugrós kép pedig minden bizonnyal a korábbi Lenin, akkor már Luzsnyiki Stadionban készült.

– Tömve volt a lelátó, százezren nézték a versenyeket – egészítette ki a korábbiakat Bakosi Béla, aki végül az moszkvai olimpián a hetedik helyen végzett 16.44 méteres eredménnyel.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!