Sport

2018.11.29. 11:04

Hasznos tapasztalatokat szereztek Németországban

Nyírbátor - Labdarúgó mérkőzéseket idéző hangulat; a japán gyerekeket három-négy éves korban kezdik el oktatni.

Nyírbátor - Labdarúgó mérkőzéseket idéző hangulat; a japán gyerekeket három-négy éves korban kezdik el oktatni.

November harmadik hétvégéjén a németországi Ochsenhausenben járt a Nyírbátori Asztalitenisz SE elnöke, dr. Szarka György és a szakosztályvezető Csekő Sándor.

A látogatás apropóját az adta, hogy az Európa egyik legjobb edzőközpontjában nevelkedő nyírbátori Majoros Bence jelenlegi csapatával, a Bad Königshofennel a Bundesliga egyik legjobb csapatával, az Ochsenhausen-nel játszott itt elsőosztályú mérkőzést. Ebben a csapatban edz és játszik a világranglista kilencedik helyezett brazil Hugo Calderano és a tavalyi Európa-bajnoki döntős francia Simon Gauzzi, aki a huszadik a világranglistán.

Speciális széket használnak

– Három célja is volt látogatásunknak, az első, hogy a helyszínen szerettük volna élőben látni, hogy Európa legjobb bajnokságában hogyan teljesít Bence. Részesei szerettünk volna lenni annak a hangulatnak, ami ezt a bajnokságot jellemzi. Magas nézőszám, tv-közvetítés, profi lebonyolítás és fanatikus szurkolás, ami szinte már a labdarúgó- és a kézilabdamérkőzéseket idézi – avat be a részletekbe Csekő Sándor szakosztályvezető.

– Másrészt kíváncsiak voltunk, milyen körülmények között készülnek Európa legjobb játékosai a központban. Talán mondanunk sem kell, hogy lenyűgöztek bennünket a körülmények. Minden adott, ami ehhez a szinthez szükséges. A harmadik, hogy Bence klubjának egyes számú játékosa a japán Oikawa Mizuki, a klub edzője pedig Koji Itagaki. Aki egy kicsit is figyeli a világ asztaliteniszében zajló folyamatokat az elmúlt években, rögtön szembetűnik, hogy Japán nemcsak felzárkózott Kína szintjére, hanem van, amiben már képes megelőzni is – mondta dr. Szarka György, a Nyírbátori ASE elnöke.

– Érdekelt bennünket, hogyan érték el azt, hogy a nemzetközi versenyeken egyre fiatalabb korban egyre nagyobb létszámban és egyre jobb eredményeket érnek el. Európaiként csodálkozva hallgattuk, hogy már 3–4 éves korban kezdik el oktatni a gyerekeket, heti ötször három órában. Mivel az asztalt nem érik fel, ezért speciális széket vesznek igénybe. A lábmunka ebben az életkorban még nem olyan fontos számukra, ezért az asztal fölötti kontraütéseket szinte a tökéletességig fejlesztik. Később sokat árnyékolnak, amivel a lábat is a kézügyesség szintjére emelik. A többi technikai elemet – például adogatás, nyesés, pörgetés, droppolás – ezután ismertetik meg a fiatalokkal. A kisgyerekek már ilyen korban megtanulják a soklabdás tréninget és egymást segítik ezzel a speciális és hatékony módszerrel – magyarázta Csekő Sándor.

Bemutató edzést tarthat

– Az iskolai oktatási rendszerük nagymértékben hozzájárul az idő biztosításával a mennyiségi edzések elvégzéséhez. A gyerekek fegyelmezettek és rendkívül tisztelettudóak. Mire 14 évesek lesznek, annyi órát töltenek el az asztalnál, mint európai társaik 18–19 évesen. Az bizony nagyon el tud bizonytalanítani egy európai vagy a világ más részéről érkező versenyzőt, hogy jön egy 14 éves gyerek és minimum olyan szinten játszik, mint ő 18–19 évesen.

– Abban maradtunk, hogy tartjuk a kapcsolatot a japán edzővel. Jövő áprilisban Budapest ad otthont az egyéni világbajnokságnak, akkor lehetőség adódik arra, hogy Koji Itagaki eljöjjön Nyírbátorba és megossza szakmai tapasztalatait a megyénkbeli asztaliteniszezőkkel egy bemutatóedzés keretében – mondta végül dr. Szarka György elnök.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!