SZON - PR cikk

2012.07.28. 09:01

VI. Ajaki Lakodalmas Fesztivál

Ajak - Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre ez a négy napos fesztivál (Aug. 2-5.), amely napok a kezdetektől fogva piros betűvel vésődtek be az ajakiak kalendáriumába. A rendezvény létrejöttét a hagyományok őrzése és ápolása motiválta.

Ajak - Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre ez a négy napos fesztivál (Aug. 2-5.), amely napok a kezdetektől fogva piros betűvel vésődtek be az ajakiak kalendáriumába. A rendezvény létrejöttét a hagyományok őrzése és ápolása motiválta.

Mi, a településen élők nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, nem kívánunk elszakadni múltunktól, hanem vállaljuk, hűen őrizzük és ápoljuk örökségünket, hagyományainkat, népszokásainkat. A négy nap programjai is ennek megfelelően vannak összeállítva.

A csütörtöki, azaz a 0. nap immár második alkalommal bővíti a kezdetben „csak” három napig tartó mulatságot. Ezúttal 19:00 órakor kezdődik a programsorozat, afféle bemelegítésként a többi napra, helyi zenekarok (Snapsz-Band, Tik-Tak, Keleti Front) és Szirota Jennifer, az idei Csillag Születik legjobb női énekesének fellépéseivel.

A pénteki nap – a környékbeli zenészek nagy számának és egymással való jó kapcsolatuknak köszönhetően – a Zenésztalálkozó jegyében zajlik, mely többnyire amatőr zenekarok élő koncertjeinek sorát takarja. Folyamatosan több helyszínen zajlanak majd az események, ennek köszönhetően a fesztiválozó kedvére válogathat napközben is a színpadok, a Motoros találkozó, és a Street Fighter show látványosságai közül. Az esti koncert hangulat fokozásáért három zenekar a nagyszínpadon (Karthago, Lord, Hooligans) és egy Dj. a Dance sátorban (Antonyo) lesz felelős. A helyi lakodalmas szokások mindhárom fő nap programját átszövik, így még az este folyamán elkezdődik a következő nap előkészítése, melynek programjai egy igazi hagyományőrző lakodalom köré fognak épülni és ennek előestéjén történik – a helyi népszokásokhoz híven – a jegying és stafírung vitel.

A szombati napon a megnyitó beszédek után kezdetét veszi – a fesztivál életében már második alkalommal – egy igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. Egy ajaki hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviseltetve lesz e napon. Egy pár ezek közül, a teljesség igénye nélkül: a falu utcáit bejáró, a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép, lánykikérés, menyasszonypogácsa, és az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposzta, melynek elkészítése tavaly Guinness-rekordkísérlettel is párosult. Azóta a fesztivál a következő Guinness-rekord cím birtokosa: az egyszerre elkészített, egy légtérben főzött töltött káposzta mennyiségi rekordja. A lakodalmas menet visszaérkezése után elkezdődik a lagzi, mely számos népi és hagyományőrző együttes műsorát jelenti majd, határainkon innen és túlról. Ha a szombati napon a színpadi eseményektől elindulunk az orrunk után a jobbnál jobb illatok felé, a hasunk sem fog csalódni. Több mint 50 főzőhelyen válogathatunk a különböző települések, egyesületek és baráti körök által készített gasztronómiai különlegességek közül, kóstolójegy ellenében. A szombati este hangulatfelelőse a nagyszínpadon a Csík Zenekar lesz, majd a Dance sátorban egy őrületes Delta buli veszi kezdetét.

A vasárnapi ünnepi szentmise szintén egyik ékessége már évek óta a fesztiválnak. Idén ezt Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálja. Ehhez szervesen kapcsolódik a Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet, mely – a nagyszámú hívőknek és zarándokoknak is köszönhetően – szintén üde színfoltja a háromnapos rendezvénynek. A délután folyamán tovább színesíti a kavalkádot a vőfélytalálkozó, melyben ezúttal is közreműködik a Szabolcs néptáncegyüttes. Ezután – ahogy a korábbi napokon is történt – ismét a könnyűzene képviselői veszik birtokba a színpadot. Elsőként egy igazi lagzis zenekar, a 3+2 hívja táncba a fesztiválozókat, majd a négy napos mulatság zárásaként a hazai rock élet egyik emblematikus figurája lép színpadra: Balázs Fecó és Zenekara.

Összességében egy olyan fesztiváli élmény részese lehet az, aki ellátogat Ajakra Augusztus 2-5 között, mely kiemelkedik napjaink bevétel orientált „megarendezvényei” közül, és amelyet a helybéli emberek segítőkész hozzáállása tart életben immár hatodik éve.

Reméljük ez a pársoros ismertető felkeltette az érdeklődését, és találkozhatunk a VI. Ajaki Lakodalmas Fesztivál valamely, vagy akár mind a négy napján!

Hasulyó Roland

Kulturális szervező

VI. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál

2012. augusztus 2-5-ig

Helyszín: Ajak, Fesztiválközpont

www.ajakifesztival.hu

www.ajak.hu

ajak.lap.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában