SZON - PR cikk

2015.09.16. 08:47

Gyémántdiplomát vehetett át a csengeri pedagógus

<strong>Szeptember 12-én, a Nyíregyházi Főiskola tanévnyitó ünnepségének keretében vehette át gyémánt oklevelét Kondor Sándor, csengeri nyugdíjas pedagógus, aki éppen 60 évvel ezelőtt lépett e kihívásokkal teli, de – meggyőződése szerint - mégis gyönyörű pályára.</strong>

Szeptember 12-én, a Nyíregyházi Főiskola tanévnyitó ünnepségének keretében vehette át gyémánt oklevelét Kondor Sándor, csengeri nyugdíjas pedagógus, aki éppen 60 évvel ezelőtt lépett e kihívásokkal teli, de – meggyőződése szerint - mégis gyönyörű pályára.

Az 1935-ben, rápolti gazdálkodó családba születő tanító sokáig nem is sejtette, hogy milyen szorosan fog majd kötődni Csengerhez és a város szomszédságában található Szamosbecshez. Ám a sors úgy hozta, hogy mielőtt átvehette volna általános iskolai tanítói oklevelét az előírt kötelező szakmai gyakorlatot a csengeri általános iskolában teljesítette, s ez az időszak meghatározónak bizonyult további pályafutása tekintetében. Amint kézbe vehette diplomáját, azon nyomban megpályázta a Csengerben kínálkozó tanítói állást, amit el is nyert, s így 1955 júliusában megkezdhette négy évtizeden át tartó állhatatos munkáját, melynek célja mi is lehetett volna más, minthogy minél több tudással vértezze fel a csengeri és Csenger környéki kisiskolásokat. Olyan tudással, melyre mindig támaszkodhatnak majd a későbbiekben, legyen szó iskolai, vagy egyéb - az élet más területeit érintő - kihívásokról. A kistelepüléseken az ’50-es évek közepén tapasztalható nevelőhiány miatt a sorkatonai szolgálat alól felmentették, de ennek fejében egy kistelepülés iskolájában kellett tovább folytatnia munkáját. Így került 1955 októberének elején Szamosbecsre, ahol pályafutásának egyik legszebb időszakát töltötte. Az 1970-es árvíz utáni körzetesítéseknek köszönhetően 1977-ben visszahelyezték Csengerbe, ahol 1995-ös nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Pályája során többször részesült szakmai elismerésben, s ami emellett különösen fontos volt a számára: kiváló kapcsolatot ápolt kollégáival, diákjaival, s azok szüleivel egyaránt. Ma is büszkén mesél a kezei alatt pallérozódó egykori kis diákokról, akik napjainkra komoly felnőttekké, sok esetben szülőkké, netán nagyszülőkké váltak. A mára édesapává, vagy édesanyává lett egykori diákok pedig reménykedhetnek benne, hogy a gyermekeik is olyan jó szívvel emlékezhetnek majd vissza saját tanítójukra, mint ahogy ők teszik azt, mikor ezt olvassák: ,,gyémántdiplomát kapott Kondor tanító bácsi.”

 

Kákos Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában