PR cikk

2020.04.15. 09:05

A hatékony mezőgazdasági termeléshez nélkülözhetetlen vetőgép

Bőséges termésre nem igazán lehet számítani kellően precíz és hatékony vetés nélkül, amihez nélkülözhetetlen kellék a modern vetőgép. Ennek megfelelően külön bejegyzésben foglalkozunk a mai korszerű vetőgépek gyakorlati hasznosságával, valamint a rájuk jellemző legfontosabb funkciókkal.

A cikk elolvasása pedig nemcsak a mezőgazdaságban dolgozóknak, hanem a ház körül termelő munkát folytatóknak is hasznos lehet.

A vetőgép kiemelt szerepe a mezőgazdasági termelésben

Amikor a kellőképpen megmunkált és előkészített föld készen áll a vetésre, akkor szokás alkalmazni a vetőgépet. Egy olyan szerkezetről van szó, ami az elültetni kívánt magokat a kellő mélységbe juttatja, egymástól egyenlő távolságban.

Mindezt a manuális, kézi vetésnél lényegesen gyorsabban, illetve nagyobb hatékonysággal. A vetőgép hozzáadott értéke a precíz és egyenletes teljesítményben rejlik, mert csakis így lehet kellőképpen gondoskodni a majdani bőséges termésről.

Mi várható el egy mai modern vetőgép esetében?

Minél magasabb szinten és jobb minőségben történik maga a vetés, annál magasabb hozam várható a majdani termés kapcsán. Egy modernkori vetőgéppel szemben tehát az lesz az elvárás, hogy kellő hatékonysággal segítse a későbbi bőséges termést.

Ez a tulajdonság pedig nemcsak a nagyobb méretekkel rendelkező, több száz hektárt megművelő mezőgazdasági vállalatok által használt vetőgépek esetében várható el. Tökéletesen érvényesek a felsorolt követelmények a háztartások kertjeiben használt kisebb kapacitással rendelkező eszközöknél is.

Egy modern vetőgépet könnyű használni, mert a kialakítása megfelelően segíti a kezelő dolgát. Kellő precizitással képes adagolni a magokat úgy, hogy azok egymástól ideális távolságra helyezkedjenek el, a stabil növekedés érdekében.

A korszerű vetőgép ráadásul ideális mélységbe is juttatja a vetőmagokat, hogy azok megfelelő védelmet kapjanak a hideggel szemben, ugyanakkor hozzáférjenek a szükséges talajnedvességhez.

Milyen funkciókkal és kialakítással rendelkeznek az igazán koszerűnek számító vetőgépek?

Amennyiben a szerkezetet, vagyis a kialakítást vesszük alapul, akkor vontatott, felfüggesztett vagy rászerelt vetőgépek beszerzésére egyaránt adottak a lehetőségek. A modernebb vetőgépek között ezen kívül olyan összetett változatok is megvásárolhatók, amelyek tetszőlegesen kombinálhatók egyéb szerszámokkal.

Vagyis a használni kívánt vetőgép mellé tudunk csatlakoztatni műtrágyaszórót vagy gyomirtószer kibocsátó eszközt is. Ennek köszönhetően nem kell duplán fordulnunk a teljes termőföldön, mert a vetés mellett egyazon körben más fontos munkát is el tudunk végezni.

Rövidebben kifejezve megnövekszik a hatékonyság, miközben komolyabb mennyiségű időt és üzemanyagot is meg tudunk spórolni.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában