Szponzorált tartalom

2021.05.14. 14:33

Milyen fagyasztót válasszunk?

Ahhoz, hogy hosszútávon örömmel használjuk a fagyasztót, ami évekre kiszolgálja az igényeinket, nem árt bizonyos dolgokat előre mérlegelnünk.

Forrás: pexels.com

Mélyhűtőláda vagy fagyasztószekrény?

Az első és talán legfontosabb kérdés a fagyasztók tekintetében, hogy mélyhűtőládát vagy fagyasztószekrényt szeretnénk-e vásárolni?

A mélyhűtőládák is számtalan méretben és típusban kaphatók, azonban a bennük tárolt élelmiszerek rendszerezése viszonylag bonyolulttá válhat. Előnye azonban az, jóval több élelmiszert tehetünk bele, mint a polcokkal rendelkező fagyasztószekrénybe és a szigetelésének köszönhetően lényegesen kevesebb áramot fogyaszt. Energia megtakarítás szempontjából 15-20%-kal gazdaságosabban működik, mint a fagyasztószekrény és egy váratlan áramszünet esetében is jobban, tovább bírja tárolni a hideget.

Hátránya az átláthatatlanságon túl az lehet, hogy bele kell hajolnunk ahhoz, hogy kivegyük az élelmiszert, így alacsony termetűek vagy idősek számára nem ideális választás.

A fagyasztószekrény elosztása azonban polcokra, fiókokra tagolt, így könnyebben igazodhatunk el benne, kisebb helyet foglal, lévén, hogy nem szélességében hosszú, mint a láda, így könnyebben, helytakarékosabban elhelyezhető.

Nem árt a fagyasztó megvásárlása előtt tisztáznunk, mekkora fagyasztóra van szükségünk. Hiszen az, hogy mekkora a fagyasztó űrtartalma, az egyik legfontosabb kérdés. Ha túl nagy mellett döntünk, könnyen előfordulhat, hogy félig üresen megy majd a teljes kapacitás és csak az áramot fogyasztja, szinte teljesen feleslegesen.

Természetesen az sem kellemes, ha az igényeinket nem vizsgálva kisebb mellett döntünk, hiszen akkor a későbbiekben okoz majd fejtörést a fennmaradó élelmiszerek tárolása.

A fagyasztók magasságkategóriája ma már meglehetősen szerteágazó, így bőven van miből választani. Ha alacsonyabbat szeretnénk, azt már 50-95 cm között is megtaláljuk, de vannak a 170 centiméter feletti fagyasztók is.

Beépíthető? Nem kérdés

Az esztétikus elhelyezés egyik fő kérdéseként jó előre látnunk, hogy beépíthető fagyasztót szeretnénk-e vásárolni, vagy szabadon álló fagyasztót. Azt mindenképp tudnunk kell, hogy a konyha az otthonunk legmelegebb helyisége. Így ha a fagyasztót ott szeretnénk elhelyezni, könnyen megeshet, hogy többlet fogyasztással kell számolnunk az áramszámlánkon.

A beépíthető fagyasztók ma már számtalan méretben, típusban és persze dizájnban elérhetők, a vásárlás előtt azonban mindenképp érdemes figyelembe venni, átgondolni, nem tervezzük-e a közeljövőben a konyha átalakítását, mert akkor könnyen kitűnhet a nem odaillő fagyasztó, rontva az összhangon.

Energiafogyasztás vagy energiabesorolás?

Ha azt figyeljük, mennyi az adott fagyasztó energiafogyasztása, könnyen csapdába eshetünk. Ezt ugyanis a feltüntetett mérési számon belül nagyban meghatározza az is, hol helyezzük el (a konyhában nyilván lényegesen többet fogyaszt majd, mint egy hűvös pincében), illetve a használata, vagy a tárolási kapacitása. Így érdemesebb aszerint választani, hogy milyen energiabesorolást kapott a fagyasztó. Ma már szinte nincs is fagyasztó a piacon, ami ne kapott volna A besorolást, de a jobb, takarékosabb fagyasztók az A+, A++ és az A+++ besorolással rendelkeznek.

Minél jobb a besorolása, nyilvánvaló, hogy annál többe kerülhet, de érdemes átgondolni ezek megvásásárlását, hiszen a fagyasztót nem opcionálisan, hanem folyamatosan működtetjük, így korántsem mindegy mennyi áramot fogyaszt majd.

Ha megvásároltuk a fagyasztót, érdemes az energiatakarékosság szempontjából olyan helyre tenni, ahol távol lehet a fűtőtesttől és nem éri közvetlen napfény. Valamint a gyors használatot sem árt észben tartanunk, hiszen minél tovább marad nyitva a fagyasztó ajtaja, annál több energiát fogyaszt majd el, hogy ismét az általunk beállított hőmérsékletre hűtse vissza magát.

NO FROST és mondj búcsút a leolvasztásnak

A NO FROST hűtési rendszer elvezeti a párát, ezáltal megakadályozza a fagyasztó belsejében az eljegesedést. Így nem kell többé a leolvasztással bajlódni, hiszen nem lesznek jégdarabok a fagyasztónkban. Mégis folyamatosan, egyenletesen tartja és tárolja a hideget.

Ma már szinte minden fagyasztóban megtalálható a gyorshűtés funkció is. Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a behelyezett ételeink gyorsan lefagyasztott állapotban kerüljenek, de nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a behelyezett zöldségeink és gyümölcseink a gyorshűtés eredményeképpen megőrizzék tápanyag és vitamintartalmukat. Így télen-nyáron friss és egészséges élelmiszerekhez juthatunk.

És még mindig nincs vége

Érdemes egyéb funkciókkal ellátott fagyasztókat vásárolni, hogy hosszú távon, minden körülmények között használni tudjuk az eszközt. Ilyen például a variálható ajtópánt vagy a belső tér, amit valóban kedvünkre szabhatunk annak érdekében, hogy a mi elképzelésünknek megfelelően helyezhessük el az élelmiszereket.

Ma már minden élethelyzetre, minden körülményre találunk olyan fagyasztót, ami biztosan megfelel nem csak rövid, de hosszú távon is. Ahhoz, hogy mind energiatakarékosság tekintetében, mind az egyéb funkcióit tekintve valóban

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában