PR CIKK

2023.03.22. 00:37

Hatalmas támogatások az új Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervben

Hathatós segítségre számíthatnak azok, akik a Future Business Tender Kft-hez fordulnak ha pályázni szeretnének.

A Közös Agrárpolitika II. pillérének átfogó célja a termékpályák fejlesztése és a tartós ellátási lánc kapcsolattal rendelkező pályázók előnyben részesítése. A teljes II. pillér forrása a 2023-27-es időszakot tekintve 2771 milliárd forint, amelyből vidékfejlesztésre 281 milliárd forint, gazdaságfejlesztésre 1458 milliárd forint, míg a Zöld jövő fejlesztésekre 1032 milliárd forint.

Az aktuális pályázatokról, illetve az ehhez kapcsolódó tudnivalókról kérdeztük Király László pályázati szakértőt, a Future Business Tender Kft. alapító-cégvezetőjét.

- A forrás legnagyobb szeletét a gazdaságfejlesztés teszi ki, amely több területet foglal magában. Az induló vállalkozások fejlesztése programban támogatható a vidéki térségben létrejövő, nem mezőgazdasági tevékenység végzésére irányuló fejlesztés, induló vállalkozás létrehozása. Erre legfeljebb 30.000 euró vissza nem térítendő átalánytámogatás igényelhető. Emellett támogatható az erdőgazdálkodás területén a fiatal szakemberek önálló vállalkozásindításának ösztönzése, amire legfeljebb 100.000 euró támogatás igényelhető. A szántóföldi ágazat modernizációja pályázatra 250 milliárd forint forrást különítettek el a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére, valamint a precíziós gazdálkodásra történő átállásra.

- A tevékenységdiverzifikáció mezőgazdasági üzemen belül és kívül projekt célja a vidéki térségekben működő mezőgazdasági termelők és erdőgazdálkodók nem mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási tevékenységeinek beindítása. Támogathatók azok az induló vagy már működő nem mezőgazdasági, vagy nem erdőgazdálkodási termelők, feldolgozó és szolgáltató tevékenységek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási munkálatokhoz.

- A Fiatal gazda pályázat pedig a mezőgazdaságban tapasztalható elöregedési folyamat lelassítását és megállítását szolgálja. Olyan, legalább 18 és legfeljebb 40 éves gazdák igényelhetik a vissza nem térítendő 100.000 euró támogatást, akik rendelkeznek államilag elismert mezőgazdasági képesítéssel, legfeljebb 5 éve alapított mezőgazdasági üzemet vezetnek és a mezőgazdasági üzemméret 10.000- 50.000 STÉ értékű.

- Kertészeti ágazat fejlesztésére 180 milliárd forint forrást különítettek el, ebből a tervek szerint 5000 hektár feletti intenzív gyümölcsültetvény, 1500-3000 hektár új gyógynövény ültetvény, 50-100 ezer m2 gombatermesztő létesítmény, 40-80 ezer m2 új hűtőház, valamint 1,5-3 millió m2 új hajtatott zöldség felület létesülhet.

- Az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése a mezőgazdasági termékek értéknövelésével pályázatban 400 milliárd forint forrást biztosítanak a fejlesztésekre, amelynek köszönhetően a hazai élelmiszer-feldolgozás kibocsátásnak háromnegyedét adó, több, mint 2000 üzem újulhat meg. Kisebb és nagyobb feldolgozók egyaránt pályázhatnak.

- Állattenyésztés fejlesztésére 280 milliárd forint forrásból létrejönnek új férőhelyek és istállók, szám szerint 1 millió sertés férőhely és 500 ezer m2 istálló, 10-20 millió baromfi férőhely és 0,5-1 millió m2 istálló, 100-200 ezer szarvasmarha férőhely és 1-2 millió m2 istálló, továbbá 30-50 ezer juh férőhely és 3-500 ezer m2 istálló.

- A generációs megújulás gazdaságátvevő támogatás pályázat vissza nem térítendő 40.000 – 100.000 euró támogatással biztosítja a gazdaságok – és a hozzá tartozó támogatási jogok, jogosultságok és kötelezettségek – zökkenőmentes átadását a gazdaságot nem továbbadó fiatalabb gazdálkodók részére. A pályázathoz az átadandó mezőgazdasági üzemnek minimum 10.000 euró STÉ üzemmérettel, vagy 10.000 euró árbevétellel kell rendelkeznie. Az átvevőnek legalább 15 évvel fiatalabbnak kell lennie az átadónál és szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie.

Említette, hogy a pályázóknak jellemzően rendkívül kevés idő állt rendelkezésre.

- Sajnos egyre több tapasztalatunk van azzal kapcsolatban, hogy a vállalkozók, azok akik pályázni szeretnének, későn értesülnek a pályázati lehetőségekről, nem áll rendelkezésükre elegendő idő ahhoz, hogy a pályázatíróval időben egyeztessenek a fejleszteni kívánt célokról. A másik fő szempont, amitől függ a pályázat beadása, a pályázathoz szükséges kötelező dokumentumok beszerzése. Gondoljunk csak arra az időszakra, amikor fő munkálatok folynak. A vállalkozónak éppen arra nincs idejük, hogy a pályázatíróval konzultáljanak, illetve a pályázati dokumentumokat beszerezzék.

Milyen megoldást kínálnak ügyfeleiknek a probléma megoldására?

- A felkészítő szolgáltatásunk lehetővé teszi azt, hogy partnereink a beadást megelőzően már rendelkezzenek egy pályázati kivonattal. A kivonat pénzügyi adatokat és fejlesztési terveket foglal magába, amelyet a pályázat beadásáig módosíthatunk, így felkészültebben várhatjuk a beadási időszakokat. Az elkészült kivonat alapján a pályázó döntheti el, hogy a jogosult pályázatok közül melyik elkészítését is szeretné. Abban az esetben, ha a gazdaság mutatóit tekintve esetleg a kitűzött pályázatra mégsem jogosult, nem kell csüggednie. Élhet a tanácsadási szolgáltatásunkkal, átbeszéljük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megfeleljen a jogosultsági kritériumoknak.

A sok pályázati kiírás között nem egyszerű kiigazodni.

- Így van! Az tud profitálni, aki időben rendelkezik a megfelelő információval. A pályázati felhívások és útmutatók gyakran nem közérthetőek. Nagy terjedelműek, a gyakorlatlan szem „elvész” a 70-100 oldalas leírásokban. A vállalkozókat a felkészítő szolgáltatásunkkal tudjuk segíteni, hogy időben megfeleljen a vállalkozása az eltervezett, kitűzött pályázatra, időben megkapja a szükséges instrukciókat a jogosultsági megfeleléshez.

PR CIKK

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!