SZON - Sport - NYKK

2010.11.21. 09:26

Törött borda, töretlen küzdőszellem

<p>Sitku Ernő már a második percben kidőlt a sorból, a csapat így center nélkül maradt, a harmadik negyedben pedig Brane Savicnak a bokája fordult ki Szolnokon.</p>

Pontosan 1 percig és 15 másodpercig tartott a szombati férfibajnoki érdemi része. Amúgy sem esélyesként utazott a listavezető otthonába a Marso-Vagép NYKK, de miután csapatkapitánya és vezére ennyi játékidő alatt kidőlt a sorból, a szerkezeti gondokkal küzdő (magas poszton kellő rutinnal rendelkező játékos nélkül küzdő, hiszen Czigler László és Lekli József a keretben sem kapott helyet) gárdából, nem volt miről beszélni.

De mi is történt? A feldobásnál Sitku Ernő és kisfiának, Marcinak a keresztapja, Báder Márton ugrott a labdáért, majd az első támadás végén Báder Sitku mellől szerzett kosarat. A következő szolnoki attak végén Sitku harcolt ki támadóhibát Báderről, Curtis Marshall révén pedig az NYKK vezetett (2–4). Aztán jött az ijesztő pillanat. Ivory Clark lépett be a palánk alá, ütközött Sitkuval, aki elterült a földön. Ha nincs a korábbi támadóhiba, alighanem a szolnoki magasbedobó ellen fújnak a játékvezetők, akik végül a földön fekvő Sitku ellen ítéltek… A csapatkapitány az oldalát fájlalta, a helyére Mohácsi Máté állt be, a 38 éves klasszist pedig előbb a kispadnál, majd az öltözőben ápolták. Miután véreset köpött, sejthető volt, hogy a bordája minimum megrepedt, a kórházban elkészített röntgenfelvétel aztán arról árulkodott, hogy a játékos bal oldalán az ötös borda eltört.

Brane Savic fogadta Sitkut

Amikor Sitku visszatért a tiszaligeti csarnokba, a sántikáló Brane Savic fogadta. Az irányító a harmadik negyed közepén, ugyancsak a saját palánkja alatt szenvedett bokasérülést (Fodor Márton lökte meg, éppen az érkező Clark alá). Nagynak tűnt a baj, a szlovén karmestert cipő nélkül, ölben hozták le a pályáról. Az a két játékos dőlt ki a sorból, akik hatodik, illetve ötödik éve tartó nyíregyházi karrierjük során egyetlen bajnokit sem hagytak még ki! „Szerdán, a Paks ellen biztosan játszok” – mondta a hazaindulás előtt Savic, aki ekkor már nem bicegett és ami a legfontosabb, nem dagadt be a bokája. Ami Sitkut illeti, rá várhat egy kis pihenő, ami azt is jelenti, hogy a következő hazai bajnokit gyakorlatilag center nélkül kell megvívnia az NYKK-nak.

A pályán történtekről szólva, a nyíregyháziak törött bordájú vezérük nélkül is töretlen küzdőszellemmel, mondhatni hősiesen küzdöttek. Volt, hogy Mohácsi volt a legmagasabb pályán lévő vendégjátékos, de legtöbbször Nagy Krisztián harcolt a palánk alatt. Rossz dobószázalékkal, de nagy szívvel játszottak a vendégek, a lélektani harminc pontos határt egyszer sem érte el a különbség.

Ez ebben a helyzetben már nagy szó!

Jegyzőkönyv

Szolnoki Olaj KK–Marso-Vagép Nyíregyháza KK 90–63 (26–14, 15–12, 31–18, 18–19)
Szolnok, 1200 néző, v.: Ádám, Király, Szabó G.

Szolnok: Trotter 21/9, Horváth Á. 9/6, Budimir 14/3, Clark 11/3, Báder 9. Csere: Vesztergom, Trepák 8, Fodor M. 9/3, Szabó P. 5/3, Gaál R. 2, Nagy B. 2. Edző: Pór Péter.

NYKK: Savic 4, Sztojakovics 16/9, Marshall 18, Nagy K 10, Sitku. Csere: Mohácsi 8/6, Siska 2, Szarvas 5/3, Czinger, Polyák. Edző: Ferenczi Tamás.

Kipontozódott: Fodor M. (39. perc).

Az eredmény alakulása, 2. perc: 2–4, 5.: 14–8, 6.: 14–14, 14.: 29–18, 18.: 39–20, 22.: 43–33, 24.: 49–37, 27.: 66–37, 31.: 72–48, 37.: 86–57.

Mesterszemmel

Pór Péter: – Így, hogy Sitku Ernő nagyon korán, majd később Brane Savic is kivált a játékból, számunkra könnyebbé vált a mérkőzés, de teljes összetételben a Nyíregyháza bárkire veszélyes ellenfél lesz.

Ferenczi Tamás: – Szegény embert az ág is húzza! Gratulálok a megmaradt játékosaimnak a hősies helytálláshoz, a Szolnoknak pedig sok sikert kívánok a nemzetközi porondon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!