szon-sportoldal

2011.06.21. 09:27

Ami biztos: marad a hat csoport

<p>Ahogy az ilyenkor lenni szokott: nagyon sok még a kérdőjel az NB III-as mezőny összetételét illetően.</p>

A lehetetlenre vállalkoztunk akkor, amikor megpróbáltunk utánajárni, hogy mely csapatok alkotják majd a 2011/2012-es idényben az NB III. Tisza-csoport mezőnyét. Ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk, túl sok még a kérdőjel – nemcsak helyi, hanem országos szinten is.

Az eredeti versenykiírás szerint a bajnok az NB II-be jut, a 14., 15. és 16. helyezett kiesik a megyei I. osztályba, ahonnan három megye (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén) bajnoka kerül a harmadosztályba – persze, a csapatok besorolása a területi elvek figyelembevételével változhat.

A fent leírtak első hibapontja, hogy a bajnok, vagyis a Nagyecsed nem lépett az NB II-be. Ilyenkor mi történik? Még egy csapat búcsúzik? vagy mivel az NB II-ből is kevesebb lett a „tervezett” kieső, mindez nem érinti az NB III-as búcsúzók számát? Ezek azok a kérdések, amelyekre még senki nem tudja a választ.

Alaposan el fog még húzódni

 

Csende Sándor, az NB III. Tisza-csoport versenybizottságának elnöke érdeklődésünkre annyit mondott: a nevezési határidő július 11-e, hétfő 16 óra, utána még hiánypótlásokra kötelezhetik a csapatokat, úgyhogy alaposan el fog még húzódni ez a történet. Feljebb azt ecseteltük, mi történne, ha több lenne az NB III-as indulásra jogosult csapat, mint ahány hely van, de attól tartunk, ennek éppen az ellenkezője következik be, vagyis több lesz a kiadó hely, mint a jelentkező. A létszám feltöltésére vonatkozólag úgy rendelkezik a versenyszabályzat, hogy a megyei I. osztály második helyezettjei között kell szemezgetni (úgy tudjuk, a szabolcsi ezüstvárományos Nyírbátor hajlandó is lenne osztályt váltani), a kiesők elvileg nem kérhetők fel, legalábbis addig nem, amíg a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége másként nem rendelkezik. Ha a Tisza-csoport érintett csapatait nézzük, akkor meg lennénk lepődve, ha a Balkány és a Berettyóújfalu foggal-körömmel ragaszkodna a harmadosztályhoz, a Nyírmada részéről viszont korábban Kálmán Béla polgármester, egyesületi elnök úgy nyilatkozott: felkérés esetén nem lenne ellenükre a folytatás. Ide tartozik: az biztosra vehető, hogy a következő bajnokságban is hat NB III-as csoport lesz, az viszont közel sem biztos, hogy mindegyikben tizenhat csapat alkotja majd a mezőnyt.

Az ÚSE-Nagykálló és a Püspökladány NB III-as jövője kérdéses

 

Most érkeztünk el a legérdekesebb részhez: mi történik akkor, ha jogosultsággal rendelkező csapat dobja be a törülközőt? Ilyenkor lép életbe a már taglalt létszámfeltöltés. A Tisza-csoport csapatai közül az eddig kiszivárgott információk szerint az ÚSE-Nagykálló és a tavaszi szezonban két mérkőzéstől távolmaradó Püspökladány NB III-as jövője kérdéses. (Ha már Püspökladány: a versenybizottság a 30. fordulóban elmaradt ÚSE-Nagykálló–Püspökladány mérkőzéssel kapcsolazosan meghozta egyértelmű döntését, ami alapján a vétlen ÚSE-Nagyhállóé lett a három pont, 3–0-s gólkülönbséggel, a fehértóiak így az ötödik, a pontlevonással végül nem sújtott ladányiak a hetedik helyen zártak.) Ugyanakkor nemcsak vissza-, hanem felfelé lépés miatt is csökkenhet a harmadosztályban számításba vehető csapatok létszáma, mást ne mondjunk, a Mátra-csoport másodikja, a Balmazújváros is rendelkezik NB II-es licenccel, és úgy tudjuk, hétfőn be is neveztek a magasabb osztályba.

Az is évek óta vitatatott, hogy szerencsés-e, hogy a Tisza-csoport mezőnyének döntő többségét szabolcsi csapatok alkotják. Legutóbb tizenegy megyénkbeli gárda szerepelt a tizenhatos küzdelemsorozatban – van rá elképzelés, hogy a jövőben a szabolcsiakat úgymond szétszedik, és máshová is kerül majd csapatunk.

Csak előbb a létszám legyen valahogy teljes...!

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!