szon-sportoldal

2012.08.17. 09:02

Nagy Lászlóék nyomában...

Kézilabda - A Bartha Dénes irányította serdülő válogatott jelentős tornát nyert Lengyelországban.

Kézilabda - A Bartha Dénes irányította serdülő válogatott jelentős tornát nyert Lengyelországban.

Valami alakul. A magyar fiú serdülő kézilabda-válogatott több, mint biztató teljesítményt nyújtva diadalmaskodott Lengyelországban – az olimpiai reménységek viadalán. A jelek szerint lassan, de biztosan beérik Bartha Dénes munkája: az NYKSK-Nyír-Komplett NB I B-s férfi együttesének trénere kerek egy esztendeje – szövetségi vezető edző titulust kiérdemelve – pallérozza a fiatal titánokat, akik egyre markánsabb eredményeket mutathatnak fel.

Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát – tartja a mondás. Nos, a barátság nem csorbult, ugyanakkor tény és való: a Bartha-legénység előbb a négy góllal (24–28) gyűrte le hazaiak ifjúsági válogatottakkal kiegészített korosztályos alakulatát, majd fölényesen verte (43–22) az északi ország – tornára nevezett – második számú serdülő csapatát. Mindeközben az oroszokat is elkalapálták, nem is akárhogy: a PLER, Szeged, Veszprém hármasra épülő nemzeti gárda 30–26-is veresegét mért a sportágban nagyhatalomnak számító ellenfélre. Ehhez csak annyit: a lengyel válogatottak mellett négy-négy edző, továbbá pszichológus dolgozik, vagyis ők is halálosan komolyan veszik az utánpótlásképzést.

Miként a magyarok, akik Fekete Dávid (PLER, 28 góllal) jóvoltából a gólkirályi címet, valamint kívül Pásztor Imre (Szeged) produkciójának köszönhetően a legjobb kapus díját is bezsebelték. Szóval, minden értelmében jól sikerült a túra.

Méltók lehetnek az elődökhöz

– A magyar serdülő válogatott ilyen fajsúlyú tornát idegenben még nem nyert, azt gondolom, ez mindenképpen figyelemre méltó – értékelt Bartha Dénes. – A viadal előtt öt napot dolgoztunk edzőtáborban, Gyöngyösön, ami kimondottan a fizikai felkészülést célozta, egy nap szünet után további csaknem egy hetet töltöttünk együtt a fiúkkal, így utaztunk a tornára. Nagyon jó feltételeket teremtett a szövetség, több edzőmeccset tudtunk játszani NB I B-s csapatokkal, ami nyilvánvalóan hasznunkra vált. Elégedett vagyok, meggyőződésem, ez a válogatott lehet hosszú távon a férfi szakág egyik alappillére, csakúgy, mint anno az 1980/81-es korosztály volt, amely saját kategóriájában Európa-bajnokságot nyert Portugáliában. Abban a csapatban Buday Dániel, Iváncsik Gergő, Laluska Balázs és Nagy László is szerepelt!?

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!