szon-sportoldal

2013.04.08. 08:05

Gyűjtőként és történészként is elismert a Wing Tsun mester Máday Norbert

Nyíregyháza - Két napos szemináriumon vett részt Nyíregyházán a Wing Tsun Kung Fu Kelet Európai főinstruktora Máday Norbert.

Nyíregyháza - Két napos szemináriumon vett részt Nyíregyházán a Wing Tsun Kung Fu Kelet Európai főinstruktora Máday Norbert.

Fekete László növendékei ismét tanultak a harcművészet mesterétől, két gyakorlat közötti pihenőben pedig érdekes adalékokat kaptak a magyar történelem nem ismert eseményeiből. Máday Norbert több könyv szerzője, (A Klapka légió 1866., 120 huszár, Áll a Honvéd, mint a szikla) után itt a legújabb könyv, ami az 1956-os menekülteket mutatja be.

Az  1956 Kitaszítva, befogadva  című könyvben olyan fotókat láthat az olvasó, amiket külföldi hírügynökségek fotósai készítettek. A képekből a fővárosban kiállítás nyílt, ami hónapokig volt látogatható a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A szakemberek elismeréssel szóltak a gyűjteményről, amiket a harcművész nem ritkán saját pénzéből vásárolt meg. Máday Norbert nemcsak gyűjtőként, hanem a négyszer betiltott magyar szablyaforgatás oktatójaként is elhivatott. Egy szűk kör már gyakorolja az egykori huszár tudományt.

A hagyományok aktív őrzőjeként sikerült elismertetni ezt a tradíciót, ami Fesztóry Sándor képviselő személyében támogatóra talált. Ő a támogatásról ezt mondta: a kulcsszó a tradíció, hiszen nem csak a kínai harcművészet, hanem a magyar szablya is ennek része, ami ráadásul Máday Norbert személyében érdekesen ötvöződik. Kevesen ismerik azt a munkásságát, ami a magyar történelem hagyományainak kutatójaként, gyűjtőjeként is elismert. A magyar szablya is része a megőrzendő értékeknek, ami majdnem feledésbe merült, és szinte az utolsó órában sikerült megmenteni.

Nyíregyháza MJV fontosnak érzi ezt a hagyományt, a mozgásformát, amit akár három generáció is tud közösen űzni. E mögé állt az önkormányzat és anyagi támogatásával segíti a magyar szablyavívó egyesületet, aminek városunkban Fekete László a mentora. Úgy gondoljuk, hogy ennek nagyon komoly jövője van.

(A múltja is komoly, ugyanis Nyíregyházán 1887-ben alakult meg az első sportegyesület: Nyíregyházi Torna és Vívó Egylet (NyTVE). A klub vezetői a helyi elit tagjai közül kerültek ki, de iparos egyesület is működött, az 1913-ban alapított Nyíregyházi Iparos Ifjúság önképző Egylete Törekvés Sport Egyesülete - közkedvelt elnevezése NyTSE, illetve Ny. Törekvés volt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!