szon-sportoldal

2016.05.12. 13:56

Strandkézilabda-vb - Kisorsolták a margitszigeti torna csoportjait

Budapest - Kisorsolták csütörtökön Budapesten a július 12. és 17. között a margitszigeti Palatinus Strandon sorra kerülő strandkézilabda-világbajnokság csoportjait, a házigazda magyarok a férfiaknál és a nőknél is maguknak választottak ellenfeleket.

Budapest - Kisorsolták csütörtökön Budapesten a július 12. és 17. között a margitszigeti Palatinus Strandon sorra kerülő strandkézilabda-világbajnokság csoportjait, a házigazda magyarok a férfiaknál és a nőknél is maguknak választottak ellenfeleket.

A Millenáris Teátrumban megtartott sorsoláson Giampiero Masi, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség strandkézilabda munkabizottságának elnöke kijelentette: Budapest Rómával együtt versenyez a 2024-es olimpia megrendezéséért, s olaszként némiképp furcsa számára, mégis azt kell mondania, hogy a nyári vb-nek tökéletes helyszíne lesz a magyar főváros. Hozzátette, a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián már helyet kap a programban a strandkézilabda, s abban reménykednek, hogy rövidesen a nyári ötkarikás játékok műsorára is felkerül a sportág.

"A budapesti vb-n 12-12 férfi és női csapat versenyez majd, előbbieknél az Egyesült Államok, utóbbiaknál Tunézia lesz újonc a mezőnyben" - mondta Masi. A 12 válogatottat két hatos csoportba sorolták mindkét nemnél, a magyarok a házigazda jogán maguk választhatták meg, hogy melyik csoportban szeretnének játszani.

A férfiaknál az A csoportba a címvédő Brazília mellé Katar, Ukrajna, Egyiptom, az Egyesült Államok, valamint Bahrein került, míg a B csoportban a magyar válogatottnak Horvátország, Spanyolország, Omán, Uruguay és Ausztrália lesz az ellenfele.

A nőknél a magyarok az A csoportban szerepelnek majd Olaszország, Spanyolország, Thaiföld, Argentína és Ausztrália mellett, a B jelű hatosba pedig a címvédő Brazília, illetve Norvégia, Lengyelország, Uruguay, Tajvan és Tunézia küzd majd a továbbjutásért.

A csoportokból mindkét nemnél az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe úgy, hogy az egymás ellen szerzett pontokat továbbviszi. A középdöntőben marad a körmérkőzéses lebonyolítás, majd az első négy helyezett kerül az elődöntőbe. Az első a negyedikkel, a második pedig a harmadikkal csap össze a fináléba jutásért.

Gulyás István, a férfi válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek azt mondta, azért döntöttek a B csoport mellett, mert ott a két komolyabb erőt képviselő ellenfelet már ismerik.

"A spanyolokkal és a horvátokkal is többször játszottunk már, a másik három rivális valamelyest ismeretlen, meglehetősen rég játszottunk velük" - fejtette ki a szakvezető, aki a célkitűzésről szólva kijelentette, legalább az elődöntőig el akarnak jutni.

Gróz János, a nők szövetségi kapitánya azt mondta az MTI-nek, előzetesen úgy gondolkodtak, hogy ha a spanyolokat és a norvégokat egy csoportba sorsolják, akkor a magyarok a másik hatost választják, így ugyanis a címvédő brazilok kerültek volna előbbi két együttes mellé.

"Nem így történt, ezért aztán igyekeztünk a számunkra kedvezőbb csoportot választani, s ezzel betenni a brazilokat egy nehezebb hatosba, Uruguay, Lengyelország és Norvégia mellé" - nyilatkozta a szakember, s jelezte: hazai környezetben, saját közönség előtt győzelmi kényszer lesz rajtuk. Hozzátette, nemcsak magukért és a sikerért, hanem a sportágért is küzdenek majd, mivel a vb-t közvetíti a televízió, így ezáltal is népszerűsíthető a strandkézilabda.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!