SZON Sziréna

2018.06.05. 08:10

Az életünkbe kerülhet a szabadvizek csábítása

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vízbefulladás gyors és csendes folyamat, sekély vízben is megtörténhet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vízbefulladás gyors és csendes folyamat, sekély vízben is megtörténhet.

Pénteken délután hárman fürödtek a Tiszában Tiszamogyorósnál, amikor egyikük elmerült a folyóban. Egész hétvégén kereste a Nyír Mentők alakulata, vasárnap este találták meg a fiatal férfi holttestét. A szomorú tragédia – így a nyár elején – intő jel arra, hogy csak a fürdésre kijelölt helyen hűtsük le magunkat, s egyben figyelmeztet a szőke folyó kiszámíthatatlanságára.

Az úszástudás kevés

– Az elsődleges a megelőzés, csak kijelölt fürdőzőhelyen merészkedjünk vízbe – mondta el a jól ismert alapszabályt Szabó Csaba, a speciális alakulat vezetője. Megrázó, hogy a tapasztalt búvár, több mint 200 – ahogyan fogalmazott: egy kis falunyi – vízbe fulladt ember keresésében vett részt, s ennél jóval több bajbajutottnak sikerült megmentenie az életét. Az alakulatnál 45 társával ott vannak vízi káresemények elhárításánál, s őrzik a felső-tiszai kenus túrák biztonságát. – A legjobb úszókat is elsodorhatja a víz, és a sekélyebb partokon is megtörténhet a baj. Kialakult vészhelyzeteknél a speciális mentőknek is fel van adva a lecke, milyen módszerrel segítsünk. A civilek fontolják meg, hogy belekezdenek-e a mentésbe, semmiképp ne tegyék kockára életüket – mondta a szakember, aki szerint ez a döntés akkor nehéz igazán, ha gyerek, rokon, barát sodródik az árral. A pánikhelyzet és a menekülési kényszer miatt a fuldoklónak hatalmas ereje van és rúgkapál, akadályozhatja a mentést. Számtalanszor lett a hősből áldozat. Ha már mentünk, akkor eszközzel tegyük! Egy hosszú bottal, kötéllel, ruhadarabbal nyúljunk a fuldokló felé, többen, láncba összekapaszkodva, a parton álló stabilan kapaszkodhat.– Tudom, hogy óriási ilyenkor a rémület, ösztönösen cselekszünk, ezt teszi az is, aki a vízbe került, menekül, próbál úszni, a sodrással szemben viszont képtelen haladni. Már az is elég, ha a fuldokló próbálkozik a víz tetején fennmaradni, így a mentés is könnyebb – mondta a speciális mentő.

Gyors és csendes folyamat

Ha azt halljuk, hogy valaki vízbe fulladt, rögtön a filmekben látható jelenetek játszódnak le a szemünk előtt: a bajba került ember a mozivásznon percekig feltűnően csapkod és kapálózik, közben segítségért kiált, a valóságban azonban egyáltalán nem ez történik – erről írt nemrég a házipatika.com. A vízbe fulladás egy gyors és csendes folyamat, mely során életbe lép egy sor önkéntelen reakció: a test függőleges pozícióba fordul, a fuldokló lefelé irányuló mozdulatokat tesz a kezével, ezzel megpróbál a víz felszínére kerülni, közben a fej hátrafeszül, hogy az áldozat szájon keresztül levegőt tudjon venni, ami általában nem sikerül. A lábmozgások hiánya egyértelmű jelei a fulladásnak, az áldozat nem tud odébbúszni, nem képes megragadni a felé dobott életmentő tárgyat. Ezek a reakciók mindössze 20-60 másodpercig tartanak az áldozat elsüllyedése előtt.

A Tisza megyénkre eső szakaszán egész évben szolgálatot teljesít a vízirendészet, a jó idő beköszöntével sűrűbben pásztázzák a Tiszát. Az idei szezonban több, legális fürdőzésre alkalmas szakaszt már kijelöltek, ahol kellő körültekintéssel meg lehet mártózni a szabadban, ellenben a „tilos táblás” helyekkel.

– Csak a hosszú, sekélyebb szakaszokon, homoklapályos részeken jelölhetik ki a fürdésre alkalmas helyeket – nyilatkozta lapunknak Molnár János, a Vásárosnaményi Vízirendészeti rendőrőrs parancsnoka, aki kiemelte: a kompok 100 méteres körzetében nem ajánlott csobbanni, a komp visszaforgatja a vizet, mélyebb a folyó, gödrösebb a terep. A helyszíni figyelmeztetés és bírság csekély „ár” azzal szemben, hogy az életével játszik, aki szabályt szeg.

Rendészeti szemle és büntetés

– Egy barátommal Bodrog-parti nyaralójából fürödni indultunk, olyan szakaszon, ahol tilos a vízbe menni, de úgy voltunk vele, hogy ha eddig nem járt arra senki, miért pont most jönne. Pechünk volt – mesélte lapunknak Ferenc.– A haver beugrott, elindult a túlpart felé, én pedig követtem. Gyorsabb volt nálam, már visszafelé úszott, amikor átértem a folyó túloldalára. Kicsit megpihentem a parton, majd visszaindultam, de éppen rosszkor – egyenesen a vízirendőrök karjaiba kerültem, igazoltatás után 5 ezer forintomba került a kaland.

KM


Tanácsok, szabályok

Felhevült test: A hirtelen hideg víz görcsökhöz, szívleálláshoz vezethet.

Alkoholfogyasztás: Ittas állapotban ne ugorjon vízbe, egyedül ne induljon strandra.

Időjárás: Mindig figyelje a viharjelzést, mert időben figyelmeztet a veszélyre..

Veszélyérzet: Gyerekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül, kevésbé érzékelik a veszélyt.

Jelzések, táblák: Figyeljen a strand területét jelző bójákra, mert azon túl a fürdőzés veszélyes lehet.


A nyitás előtti, alapos előkészületek

A dombrádi Tisza-parton sokan megfordulnak, hiszen a lassan mélyülő, homokos part közkedvelt a természetjárók, a vizek szerelmesei körében. Gégény Sándor, a partszakasz Szórakoztató Centrumának üzemeltetője elmondta, hogy a folyó fürdésre alkalmas területét gondosan kijelölték, s azt tanácsolják, hogy ne menjenek a bójákon kívülre. – A vendégeink be is tartják a szabályokat, a strand területén harminc éve nem történt baleset, s még csak olyanra sem emlékszem, hogy valakit ki kellett volna mentenie a 10-től 19 óráig szolgálatot teljesítő úszómesterünknek. A vásárosnaményi önkormányzat által üzemeltetett gergelyiugornyai szabad strand pénteken nyitja meg kapuit, tudtuk meg Gál Zoltántól, az önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeletetési Csoportjának vezetőjétől, aki elmondta, hogy természetesen ott is komolyan veszik a biztonságot, s minden intézkedés azért van, hogy a fürdőzők ne kerülhessenek bajba.


[related-post post_id="3880039"]

[related-post post_id="3570603"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!