Csereprogram

2019.12.18. 11:23

Értik és átérzik a sorsukat

Szituációs gyakorlatok segítségével szembesültek a fiatalok a sérült emberek mindennapi kihívásaival.

A fiatalok egy színdarabot is bemutattak, valamint plakátokat készítettek

Fotó: Egyesület

Az ukrajnai Nagybégányban tartotta meg a Sérültek világa című Erasmus+ ifjúsági csereprogramját nemrégiben a tiszadobi székhelyű Heuréka Regionális Egyesület. A programon, amelynek célja a fiatalok érzékenyítése volt, több mint harminc 16–24 év közötti, többségében hátrányos helyzetű fiatal vett részt Magyarországról, Romániából, Macedóniából és Ukrajnából.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlati ismeretekre, szerepjátékok, szituációs gyakorlatok segítségével szembesültek a résztvevők a sérült emberek mindennapi kihívásaival, nemcsak megértve, hanem átérezve sorsukat.

Egy vak élettapasztalatai

Drámapedagógiai és a művészetpedagógiai módszerek segítségével a fiatalok egy színdarabot is bemutattak, valamint plakátokat készítettek. A más nemzetek kultúrájának megismerése jegyében nemzeti esteket tartottak, minden napot értékeléssel zártak.

A 10 napos csereprogram alatt ellátogattak Bereg­szászba, a Mozgássérültek klubjába, ahol előadást hallottak az ukrajnai moz­gássérültek helyzetéről, és kipróbálhatták a kerekesszéket.

Meghívott vendégként egy vak férfival ismerkedtek meg, aki elmondta a tapasztalatait, felvázolta, milyen az élet vakként Ukrajnában. Mindezt egy olyan szituációs gyakorlat követte, mely során a fiatalok átélhették, hogy milyen vaknak lenni, és milyen sokat jelent, ha számíthatnak a környezetükben élők segítségére.

- Juhász Sándor, Tiszadob -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!