Uncategorized

2014.10.20. 10:48

Egy átfogó mezőgazdasági rendszer

Új üzletágakat épít és 350 millió euró összértékben kezdett beruházásokba a Nitrogén­művek Zrt.

Új üzletágakat épít és 350 millió euró összértékben kezdett beruházásokba a Nitrogén­művek Zrt.

Budapest. A magyar agráriumban egyedülálló integrált szervezetet hozott létre a Nitrogénművek Zrt., amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki a mezőgazdasági termelőket, agrárgazdaságokat, gazdákat – jelentette be Bige László elnök-vezérigazgató a napokban tartott sajtótájékoztatón.

Teljes ismeret a piacról

Az új rendszerről többek között elmondta: jobb termés­eredmények elérését, költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé, és az eddigi műtrágyagyártás mellett vetőmag- és növényvédőszer-értékesítéssel, valamint terménykereskedelemmel is foglalkoznak.

– Cégünk alapelve a folyamatos megújulás, innováció, ezért úgy láttuk, hogy ma már nem elég, ha csak műtrágyagyártással foglalkozunk, hanem egy olyan cégre van szükség, amely a teljes növénytermesztési folyamatot átfogja és kiszolgálja.

– Mivel a 2009-ben létrehozott Genezis Partnerhálózat szakmailag képzett munkatársai teljes ismerettel rendelkeznek a magyar piacról, és az ország teljes területét lefedik, kézenfekvő megoldás volt a már meglévő értékesítő hálózat továbbfejlesztése és az új üzletágak létrehozása – nyilatkozta Bige László.

– Az új vetőmag üzletágunk az elérhető nagyszámú hibrid és fajta vetőmag helyett sokkal inkább a minőségi termékekre fókuszál, illetve arra, hogy a hazai klímának és termesztési körülményeknek megfelelő vetőmag legyen elérhető a gazdák számára, mégpedig legjobb ár/érték arányban.

– Elképzeléseinket a piac visszaigazolta, hiszen az idei vetésszezonban kikerült Ge­nezis repce vetőmagot több mint 1500 hektáros vetésterületen vetették el, a teljes eladást tekintve pedig több mint 10 százalékos piaci részesedést sikerült elérnünk – tájékoztatott Suba Péter, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Jelentős költségmegtakarítás

– Az új terménykereskedelmi üzletágunk napi szinten kapcsolatot tart a magyarországi és a környező országok feldolgozóival, továbbá a nagykereskedőkkel.

– Ennek eredményeképpen nemcsak versenyképes árakat tudunk nyújtani a növénytermesztők számára, de folyamatosan információkkal látjuk el őket a teljes piacra vonatkozóan. Ez pedig komoly segítséget jelenthet annak eldöntésében, mikor érdemes értékesíteni terményüket. Mivel a cég a vetéstől a terményértékesítésig lefedi a növénytermesztés teljes folyamatát, így a termelési lánc lecsökkentésével a gazdák jelentős költségeket takaríthatnak meg – mondta Suba Péter.

Az új üzletágak mellett a zrt. továbbra is nagy hangsúlyt fektet a műtrágyatermelésre, hiszen közel 70 százalékos piaci részesedésével az ország vezető műtrágyaellátója.

A cég az elmúlt években összesen 30 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, bővítésekre; európai összehasonlításban a magyarországi mű­trágya-felhasználás továbbra is a középmezőnyben van.

Az éves szinten 59 kilogramm/hektár felhasznált nitrogén-hatóanyaggal szembetűnően elmaradunk a tőlünk nyugatabbra lévő országok tápanyag-utánpótlási gyakorlatától.

Vezető a műtrágyagyártásban

Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai mezőgazdaság műtrágya-felhasználásában még jelentős potenciál van mind a gazdák, mind a Nitrogénművek számára, ami éves szinten a műtrágyapiac 4-5 százalékos növekedését jelentheti – mondta el Bige László.

– A minőségi növényter­mesztés érdekében számos tápanyag-utánpótlási kísérletsorozatot végez a cég. Ezek közül legjelentősebb a két évvel ezelőtt országosan elindított 500-ak Klubja, amely a Nitrogénművek Zrt. szakmai irányításán alapuló modern mű­trágyázási kísérletsorozat.

– A kísérletben részt vevő gazdák számára adott földterületre és növényi kultúrára szabottan kidolgozzuk a táp­anyag-utánpótlási technológiát.

– A vizsgálati eredmények pedig magukért beszélnek, hiszen a 2013-as betakarítású repceeredmények alapján a 2,16 tonna/hektár termőkapacitást sikerült 3,93 tonna/hektárra növelni, ami mintegy 150 ezer forint többletjövedelmet eredményez hektáronként – tájékoztatott Suba Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!