Mérsékeltebb termés, kiegyensúlyozottabb piaci árak

A várható termés mennyiségét mindig az előző év határozza meg
A várható termés mennyiségét mindig az előző év határozza meg - © Fotó: KM
Csenger – Dr. Apáti Ferenc úgy véli: az idén a jelen állás szerint közepes gyümölcstermésre van kilátás.


A Debreceni Egyetem docense szerint egy adott esztendő termését az előző év termésmennyisége jelentősen meghatározza. Eszerint a kajszi- és az őszibarack esetében akár egy jó szezon elé is nézhetünk, tavaly ugyanis fagykárt szenvedtek az ültetvények, gyenge lett a termés, viszont öröm az ürömben, hogy a mostani szezonra „rápihenhettek” a fák.

Az öntözés a kulcs

– A többi gyümölcsfajnál már jóval árnyaltabb a kép – folytatta lapunk tájékoztatását dr. Apáti Ferenc, aki családi gazdaságban maga is gazdálkodik, Csengerben van almaültetvénye. A szakember úgy látja, az alma és a meggy esetében a magasabb színvonalon gondozott (jó kondíciójú, rendszeresen öntözött, almánál termésritkított) ültetvényeknél jelenleg megfelelő a virágrügy-berakódottság, ez a megyénkben a gyümölcsösök egyharmadára, egynegyedére jellemző.

Gyengébb virágzás

– Ott, ahol nincs öntözés és nem kapott megfelelő színvonalú gondoskodást az ültetvény, gyengébb virágzás várható. Ebben elsősorban a tavalyi nagy termés és az aszályos időszak játszik közre – vélekedett dr. Apáti Ferenc.

A Debreceni Egyetem docense hozzátette: Európában az előző évben szinte minden gyümölcsfaj jól „hozott” és nagy volt az aszály, így ebben az évben mérsékeltebb termés várható, ami kiegyensúlyozottabb piaci árakat eredményezhet.

– Összegezve: azok bizakodhatnak a szezon előtt, akik magasabb színvonalon művelték a gyümölcsösüket, ám, hangsúlyozom, a jelenlegi állás szerint a legbiztosabb alapja egy közepes termésnek van, de még nagyon sok minden történhet szüretig – fogalmazott a Debreceni Egyetem docense, dr. Apáti Ferenc.

Tavasszal ne fagyjon!

– Úgy vélem, hogy a ­meggy az almához hasonló képet mutat: ahol öntöztek és jó kondícióban tartják az ültetvényeket, ott jobb a virágrügy-berakódottság. Szerencsére az idei tél nem volt se túl hideg, se túl enyhe, így virágrügy-károsodásról nem beszélhetünk, bár épp az enyhe időjárás miatt könnyebben átteleltek a kártevők. Jelenleg a vegetáció kissé előrébb tart a szokottnál, bízunk abban, hogy május közepéig nem lesz fagy – így dr. Apáti Ferenc, aki a FruitVeB alelnöke is egyben.

TGCsenger.
SZON.HU


hirdetés