Nyíregyháza

2020.04.13. 20:00

Turizmus: kényszerpihenő a fejlődés után

Nyíregyházán is áll a turizmus a ­koronavírus-járvány miatt.

Forrás: Nyírdrón

Az elmúlt évek turisztikailag egyik legdinamikusabban fejlődő városa Nyíregyháza, ahol tíz év alatt megduplázódott a turisták és a vendégéjszakák száma. Az idei esztendő első két hónapja kiemelkedően indult: a ksh.hu adatai szerint 76 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest.

Felmérhetetlen a visszaesés

– A koronavírus-járvány miatt a reményt keltő növekedés semmissé vált: a turizmus globálisan összeomlott, így előrevetíthető, hogy 2020-ban a forgalom – hasonlóan a világ bármelyik desztiná­ciójához – drámaian csökkenni fog.

Tavaly áprilisban több mint 17 ezer vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, 2020 áprilisára ez a forgalom szinte nullára esett vissza.

– Nemcsak új foglalások nem érkeznek a szálláshelyekre, de a meglévő rezervációkat is zömmel törölték – vont gyorsmérleget Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A nyári visszaesést még nem tudjuk felmérni, az emberek várnak, és akár az utazás előtt néhány nappal vagy órával is lemondhatják a foglalásukat. A legtöbb szálloda üzemszünetre kényszerült – a jelenlegi időszakban karbantartásokat, nagytakarításokat és állagmegóvást végeznek.

Nyíregyházára elsősorban a nagy turisztikai attrakciók miatt érkeztek a vendégek, amelyek jelenleg nem fogadnak látogatókat, így a látnivalók online csatornákon kommunikálnak, fenntartva ezzel az érdeklődést.

– Igen népszerű a Nyíregyházi Állatpark legújabb kezdeményezése: a Zoo tv, ami az otthonainkba varázsolja az állatokat, bízva abban, hogy a nézők hamarosan testközelből is megcsodálhatják a park 5 ezer állatát. Ezúttal a falusi húsvéti szokások bemutatása is elmarad, de a közösségi ­oldalakon a Sóstói Múzeumfalu lehetőséget kínál a hagyományok ápolására, bemutatására.

Szerencsés helyzetben

– A turizmus legnagyobb feladata az lesz a következő időszakban, hogy a korábbi éveknek megfelelő szintre visszaálljon. Várható, hogy a járvány levonulása után először a belföldi piac rendeződik, majd a környező országok piaca áll helyre.

Ebből a szempontból Nyíregyháza szerencsés helyzetben van, hiszen a vendégek túlnyomó része belföldről és a szomszédos országokból érkezik.

– A turizmus újraindítása erős versenyhelyzetet generál majd, mely erőteljes kampányt követel meg. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. elsődleges feladata lesz, hogy a piacon megfelelően tudja Nyíregyházát pozicionálni, szorosan együttműködve a szállás- és a vendéglátóhelyekkel, a rendezvényszervezőkkel, valamint a turisztikai attrakciókkal – fűzte hozzá vége­zetül Furkóné Szabó Mari­anna.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában