adunk-veszünk, építünk

2021.01.07. 20:00

Ingatlan – épül, szépül, gazdát cserél

Egy újabb fejezet nyílt az otthonteremtésben, magas fordulatszámra kapcsolhat a lakáspiac is.

KO

Lakásépítés Budapesten

Forrás: VG

Fotó: Földi Imre

Nem törte derékba a járvány az ingatlanpiacot, a lakásárak stagnáltak, az eladási folyamatok nem torpantak meg, a csokot, a babaváró hitelt és az államilag támogatott lakáshiteleket folyamatosan igénybe vették, azok a családosok pedig, akik tágas élettérre vágytak, nagyobb lakásba költöztek. Új fejezetet nyit a piacon a januártól induló lakásfelújítási program, amivel javulhat a hazai lakásállomány minősége, igaz, a lakásfelújításokat célzó, kedvező kamatozású hitelkonstrukciónál is lesznek fékek, elsősorban a jövedelem.

– A járvány negatív gazdasági vetületei nem csapódtak le rajtunk olyan súlyosan, mint más szektorokban. Bár a vevői oldalon most sokan kivárnak, és tavaszra halasztják a lakásvásárlást, még sincs okunk panaszra. Az elmúlt években sokan vásároltak ingatlant csokkal, falusi csokkal vagy a babaváró hitellel, ezek a programok folytatódnak, sőt január elsejétől az illetékfizetésben is könnyítéseket vezettek be. Voltak ugyanis, akik az illeték miatt estek el egy-egy jó adásvételtől, a 4 százalékos teher több százezer vagy több millió forintos befizetési kötelezettséggel jár, januártól kizárólag a csokos vevők kapnak ez alól mentességet – mondta el lapunknak Sereginé Jánvári Enikő, az Otthon Centrum nyíregyházi irodavezetője. Hozzáfűzte, a megyeszékhelyen tavaly főként a használt lakások cseréltek gazdát, az 55–65 négyzetméteres otthonok voltak kelendőek. Elfogytak az új építésű ingatlanok a városban, az építőipar kivárt az 5 százalékos áfacsökkentésre. Egyébként a kivitelezők jellemzően a tervezőasztalról értékesítenek, ezért nincs eladó tábla a már befejezett épületeken.

Új fejezet nyílt

Az árakról megtudtuk, számottevően nem emelkedtek a pandémia alatt, inkább stagnáltak, kivétel ez alól a főváros. A nagyobb városokban pedig a felújított társasházi ingatlanok és a külvárosi családi házak árai szinte utolérték egymást.

Elsősorban azok a családok költöztek, akiknek az élethelyzetük megkívánta: bővült a család, gyerek született, vagy mindenképp igénybe szerették volna venni az állami támogatásokat.

– Új fejezetet nyit a piacon a januártól induló lakásfelújítási program is – tette hozzá a szakember –, amely noha némileg felfelé hajtja az idei árakat, de magas komfortfokozatú, minőségi lakásállományt hozhat magával a kínálati oldalon. Majd meglátjuk, hogy a vevők elbírnak-e az eddiginél akár 3-4 millióval magasabb eladási árakkal, amelyekhez magasabb lakáshiteleket kell felvenni, illetve sokkal több önerőt kívánnak meg.

– Egy biztos, a lakásszektor egy óriási bummra számít ebben az évben, a dinamikus bővülést nem lehet majd eltagadni – jegyezte meg az értékesítő.

Alaposan átgondolják

Dr. Fazekas Sándor közgazdász, pénzügyi tanácsadó szerint a gazdasági válság mély harapásnyomokat ejtett a családok egy részén, hiteleket csak nagyon megfontoltan vesznek fel az emberek. Ott, ahol már van egy jelzáloghitel, és magas lakástörlesztőt fizetnek havonta, alaposan meggondolják, hogy egy újabb kiadással tovább terheljék a családi büdzsét. – Minden új terméktől, így az otthonfelújítási támogatástól is ügyfélnövekedést várnak a bankok, de a kedvezményezett hitelképességét is górcső alá fogják venni, azaz megnézik, mennyire terhelhető a kérelmező jövedelme. Mindenesetre lakásfelújítási célra jelenleg ez a legolcsóbb konstrukció a pénzintézeteknél – emelte ki a közgazdász. Mint ismert, a maximum 6 millió forintos otthonfelújítási kölcsönt 10 éves futamidővel, 3 százalékos kamattal lehet igényelni bármelyik bankfiókban február 1-jétől. Természetesen hitel nélkül is bele lehet vágni a beruházásba, az összegyűjtött számlákat a munkálatok befejezését és az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, amelynek 30 napja van a jogosultság elbírálására, majd 5 napon belül folyósítja a felújítási összeg felét

Arra a kérdésre, hogy az építőiparra milyen hatása lesz, illetve fehérítheti-e a gazdaságot az új állami program, a pénzügyi szakember azt felelte, az építőipar újabb lendületet kaphat.

Még annak ellenére is bővülhet az ágazat, hogy jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

A szakemberhiány persze lassíthatja a lakásfelújításokat is.

– Szigorúan ellenőrizni fogják a benyújtott számlákat, megvan a részletes előírás arra, milyen számlákat lehet elfogadni, visszaélésekre nem lesz lehetőség. A kedvezménnyel az egy gyermeket nevelő szülők és az egyszülős családok is lehetőséghez jutnak, valószínűleg most ők sem szeretnének lemaradni róla, és akár a hitelt is bevállalják. Kitétel, hogy legalább egy éve a felújítandó otthonában lakjon a család, és legalább 50 százalékban a tulajdonukban legyen az épület.

KO

Két testvér egy teljesen új ikerházban

Nagy terveknek vág neki az új évnek Demjén Márton. A nyíregyházi kétgyerekes családapa álma egy ikerház. Persze nem akárkivel építkezne közösen, a nővérével. – Így a család végre közel lakhatna egymáshoz – mondta. – Nyírszőlősben szeretnénk építkezni, reményeink szerint tavasszal hozzá is foghatunk. Két kislányunk van, egyikükre igényeltük meg a babaváró hitelt.

– Másféle kölcsönt nem szeretnénk felvenni, a megtakarításainkat tesszük bele a kétszer 110 négyzetméteres családi házakba, illetve a szaktudásomat, ugyanis az építőiparban dolgozom. A nyár végéig nem találtam szabad kivitelezőt, mindenki le van kötve. Nem akarjuk elsietni az építkezést, minimum két és fél évvel kalkulálunk, de ha a belső burkolásig eljutunk, nem lesz szükségem segítségre.

– A kedvezményeknek örülünk, és abban bízok, hogy a saját házam építéséig sok-sok lakásfelújításhoz hívnak majd dolgozni, remélem, a kisebb vállalkozások is hozzáférnek a családi beruházásokhoz.


Új elemek az idén

  • A 27 százalék helyett ismét csak 5 százalék áfát kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor.
  • Visszaigényelhető a forgalmi adó az új építésű csokos ingatlan után.
  • Saját erős építkezés esetén ötmillió forintig visszaigényelhető a telek és az építkezési költségek áfatartalma.
  • Nem kell illetéket fizetni a csokkal vásárolt ingatlan után.
  • Igényelhető az emelt összegű csok a tetőtér-beépítésre.
  • A felújítások felét – 3 millió forintig – az állam állja a legalább egy gyermeket nevelő családok esetében.
  • Államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönnel segítik a felújítókat maximum 6 millió forint értékben.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában