Gávavencsellő

2021.10.18. 16:16

Segítik a fiatal gazdákat

A magyar agrárium felkészül a 2023-as változásokra.

JG

Papp Zsolt György a pályázati lehetőségekről beszélt | Fotó: Jernei Gábor

Térségi gazdafórumot tartottak pénteken Gávavencsellőn, ahol a szakemberek tájékoztatták a megjelenteket az agrárpolitika aktuális kérdéseiről.

Halad a betakarítás

A rendezvényen Berecz János, Gávavencsellő polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, majd dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő nyitotta meg az eseményt.

– Szakpolitikai kérdésekről beszélünk ugyan, mégis jó, hogy a gazdák mellett a környékbeli polgármesterek is eljöttek – mondta dr. Vinnai Győző –, hiszen sikeres agrárium nem képzelhető el a termelők és az önkormányzatok szoros együttműködése nélkül. – Agrármegyében élünk, így az ágazatban dolgozók helyzete különösen fontos mindannyiunk számára.

A napraforgó betakarítása már meghaladta a 80 százalékot. A kukorica betakarítása még nem érte el a tíz százalékot. Sajnos burgonyából idén 500 hektárral kevesebbet vetettek a gazdák, mint egy évvel korábban

– sorolta előadásában Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A megyei elnök elmondta, a termelők helyzetét nehezíti, hogy az elszabaduló energiaárak miatt lassan már nem az a kérdés, mennyit kell a mű­trágyáért fizetni, hanem lesz-e ebből elegendő mennyiség.

Új lábra állva

– A magyar mezőgazdaság stabil lábakon állhat – közölte Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

A magyar kormány több mint ezermilliárd forinttal támogatja a gazdákat. Szerencsére az agráriumban dolgozók is élnek a pályázati lehetőségekkel.

– Az állattenyésztés fejlesztésére irányuló pályázatokra ebből a megyéből érkezett a legtöbb támogatási kérelem. 2023-ban közös uniós agrárpolitika lép életbe, amelyre a felkészülést már most meg kell kezdenünk.

Papp Zsolt György a pályázati lehetőségekről beszélt | Fotó: Jernei Gábor

Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szakmai titkára arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy 2023 januárjától megváltozik a földhivatali ügyintézés. Onnantól mindent elektronikusan intéznek a kérelmek beadásától a nyilvántartások kezeléséig.

A magyar kormány intézkedett arról, hogy a hazai agrárium fel tudjon készülni a változásokra

– emelte ki Jakab István, a Magosz elnöke. – Mi annyit kértünk az uniótól, hogy ha a közös szabályozásban bármi változás történik, az életszerű és kezelhető legyen. Az európai uniós közös szabályozás elképzeléseit már ismerjük, de az ehhez szükséges jogszabályok még nem születtek meg, csak novemberben kezdik meg erről a vitát.

Jakab István hangsúlyozta, egyre nagyobb gondot okozhat a jövőben a vízhiány, ezért fontos, hogy megfogják a felszíni vizeket. Az erről szóló hatástanulmány elkészült, így megkezdődhet egy egységes stratégia tervezése és megvalósítása.

A magyar kormány kiemelt feladatának tekinti a vidéken élő emberek helyzetének javítását, ezért nagyon fontos a fiatal gazdák támogatása

– tette hozzá a Magosz elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában