Nyíregyháza

2023.09.07. 15:27

Kézikönyv a jó befektetéshez

Ahhoz, hogy tovább javuljon a vármegye foglalkoztatási szintje, az elhelyezkedést segítő képzések és bértámogatások mellett új befektetésekre, munkahelyekre is szükség van. Ebben nagyot lépett előre Szabolcs-Szatmár-Bereg – azon belül is Nyíregyháza –, s vannak további tervek is – hangsúlyozta Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke a vármegyei önkormányzat befektetésösztönzési workshopján.

Szon.hu

Kézikönyv a jó befektetéshez

Fotó: Pusztai Sándor

A rendezvényen cégvezetők, vállalatirányítók, területfejlesztési szakemberek, szakképzési centrumok vezetői, polgármeseterek vettek részt, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség – HIPA befektetésösztönzési szakértője, Heffner Róbert is előadást tartott.

Mint elhangzott, a találkozó célja az volt, hogy tovább gondolják a vármegye befektetésösztönzési és gazdaságfejlesztési stratégiáját. S mert gazdaságfejlesztés elképzelhetetlen foglalkoztatásbővítés nélkül, így a csütörtöki eszmecsere teljesen beleillett a vármegyei önkormányzat és a kormányhivatal együttműködésén alapuló, jelenleg is futó foglalkoztatási paktumprogramjába.

– Készülőben van egy regiszter, illetve egy elektronikus felület,  amely azokat a befektetési lehetőségeket sorolja fel, amelyek a vármegyében rendelkezésre állnak. Ipari területeket, s azok szükséges infrastrukturális fejlesztéseit (elektromos hálózat, víz-, és szennyvízcsatorna, gázhálózat) tartalmazza, olyan információkat vázolt fel a térségbeli befektetési lehetőségekről, amelyekre az úgynevezett paktum plusz programban tovább építhetünk. Tulajdonképpen egy komplexebb befektetési kézikönyvet ajánljuk az ide települő cégeknek – mondta el Seszták Oszkár. Hozzátette, mind a foglalkoztatásnövelésben, mind pedig a befektetésösztönzésben vannak területi egyenlőtlenségek vármegyénkben is, a nagy gazdasági centrumok szépen fejlődnek Ugyanakkor látható, hogy „Nyíregyháza megtelt",  a következő években a decentrumokra is szeretnének koncentrálni. Az autóipar egyértelműen felszálló ágban van, de a műanyagipar, az élelmiszergazdaság is potenciális lehetőségeket jelent a vármegyének.

A vármegyei közgyűlés elnöke beszélt arról is, még mindig kettősség jellemzi a munkaerőpiacot, egyszerre van jelen a szakemberhiány és munkanélküliség egyes ágazatokban, s megjelentek a vendégmunkások is. Seszták Oszkár szerint fontos lenne a munkaerő-tartalékot „mozgósítani”, azonban amilyen gyors tempóban érkeznek a befektetések a térségbe, elkerülhetetlen lesz a külföldi munkaerő bevonása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában