A jég hátán is megélnek a Sólyomfiókák

A legifjabb Szabolcsi Sólyomfiókák vasárnap lépnek jégre
A legifjabb Szabolcsi Sólyomfiókák vasárnap lépnek jégre - © Fotó: Nyíregyházi Sportcentrum
Nyíregyháza – A közeljövőben három utánpótlástornát is rendeznek a Városi Jégpályán.

Vasárnap a legkisebbek, az U8-as korosztály lép jégre, a tornán a házigazda Szabolcsi Sólymok mellett Debrecenből érkezik két csapat, valamint Miskolcról, Békéscsabáról, Kazincbarcikáról és Sátoraljaújhelyről érkeznek ifjú korongos palánták. Jövő héten az U10-es, majd azt követő szombaton az U14-es korosztály mutatja meg magát. Ennek kapcsán kerestük meg Szabó Lajosné Évát, a Szabolcsi Jégsport Egyesület vezetőjét.

Hetente négyszer edzenek

– November 12-én nyitott a városi jégpálya, akkor kezdtük a munkát, több mint ötven gyerek jár rendszeresen, zömében fiúk, de egyre több kislány is választja ezt a szép sportágat. Öt szakképzett edző vezetésével hetente négy edzésen vesznek rész a fiatalok, amelyeken elsősorban játékos feladatok dominálnak, mert ebben a korban a jégkorong megszerettetése a cél – mondta el Szabóné Éva, az egyesület vezetője.

Ezt a sportágat szokták a sportok zongorájának is nevezni, mert összetett módon fejleszti a gyerekek képességeit. Megtanít a csapatjátékra, másokkal együttműködni, fejleszti a gyors gondolkodást, a találékonyságot és a villámgyors helyzetfelismerést.

A közvélekedéssel ellentétben biztonságos sport, a játékosok védőfelszerelést hordanak, és a fiataloknál tizenhat éves korig a body checking, a test test elleni kontaktus, a verekedés tilos.

Profi lesz a körítés

– A három tornának is az a célja, hogy minél közelebb hozzuk a gyerekekhez a sportágat, ezért az eredményt nem is számoljuk, az eredményhirdetésen mindenki aranyérmes lesz és kap valami ajándékot, természetesen a legjobbakat kiemeljük. Viszont ugyanolyan profi lesz a mérkőzések körítése, mint a felnőtteknél, percenkénti sorcserékkel, amelyet dudaszó jelez majd, a játékidő pedig kétszer tíz perc lesz futóórával – ismertette a szabályokat Szabóné Éva.

A torna vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik, ezért a megszokott közönségkorcsolya szünetel, a nagyközönség ezen a napon 14 órától használhatja majd a jeget.

BBKisvárda.
SZON.HU


hirdetés