Érkezéskor és távozáskor is fontos

A kórteremben is van kézfertőtlenítő
A kórteremben is van kézfertőtlenítő - © Fotó: kórház
Kisvárda – A fertőzések 40 százaléka megelőzhető lenne a kézhigiénés szabályok betartásával.

A Felső-Szabolcsi Kórház egy sikeres pályázat keretében több mint 500 fali–karos fertőtlenítőszer-adagolót szerzett be, melyek egyaránt alkalmasak az alkoholos kézfertőtlenítő-szer, az egyfázisú fertőtlenítőszer és a folyékony szappan adagolására. Beszereztek továbbá 15 szenzoros alkoholos kézfertőtlenítőszer-adagolót is – tudtuk meg Hegyi Henriktől. Ezek hatékonyan növelik az egészségügyi intézményben a betegbiztonságot, megelőzve a kórházi ellátással összefüggő fertőzések kialakulását.

A betegek védelmében

A Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója hozzátette: kórházi eredetű fertőzések mindig voltak, vannak és sajnos lesznek.

– A fertőzések mintegy 40 százaléka megelőzhető lenne a kézhigiénés szabályok betartásával, mivel a kórokozók leggyakrabban kézről terjednek tovább. A betegellátás során nagyon fontos a megfelelő kézhigiéné alkalmazása, ezért a betegek és látogatók az osztályok bejáratánál találkoznak az alkoholos kézfertőtlenítő-szerrel, s nagyon fontos, hogy a betegeink ­védelmében érkezéskor megfelelően kezet fertőtlenítsenek. Távozáskor azonban saját maguk védelme miatt fontos, hogy a kezükön megtapadt kórházi flórát ne vigyék haza otthon maradt szeretteiknek – hangsúlyozta a főigazgató.

– A kórtermekben, osztályos kezelőkben, vizes­blokkokban is új adagolókat helyeztünk ki, fontos szempont volt, hogy minél több betegellátási ponton, ahol nincs lehetőség kézmosásra, legyen elérhető az alkoholos kézfertőtlenítő-szer. A megfelelő kézhigiénia segíthet a keresztfertőzések megelőzésében és csökkentheti az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát is – tette hozzá Hegyi Henrik.

– Fontos feladatunk – fogalmazott a főigazgató –, a kézhigiéné, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítása, mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek szemléletének javítása elméleti oktatásokkal és gyakorlati bemutatókkal.

KMKisvárda.
SZON.HU


hirdetés