Kórházi fejlesztés határon innen és túl

A nyíregyházi Invazív Kardiológia Laboratórium is új eszközzel bővül
A nyíregyházi Invazív Kardiológia Laboratórium is új eszközzel bővül - © Fotó: Dodó Ferenc
Kisvárda, Nyíregyháza – Több mint tizenhárommillió euróból három kórházban javulnak a betegellátás feltételei.


Új épületszárny Szatmárnémetiben, laboratóriumfejlesztés Kisvárdán, az érsebészeti és kardiológia eszközpark modernizálása Nyíregyházán, ezek a legfőbb elemei annak a sikeres határon átnyúló pályázatnak, amely a romániai Szatmár, és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészségügyi ellátásának fejlesztését támogatja. A több mint 13 millió eurós projektről hétfő délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be a nyertes intézmények képviselői.

Hazánkban évente 30–35 ezer új szívinfarktust és 42 ezer stroke-ot, azaz agyi érkatasztrófát regisztrálnak, a szív- és érrendszeri betegségekben pedig annyian halnak meg, mint amennyien az összes más halálozási okból összesen, megyénk pedig az országos átlagnál is rosszabb mutatókkal rendelkezik. Ezért döntött úgy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetése, hogy a kardiológiai és érsebészeti ellátás fejlesztésére pályáznak.

Korszerű eszközpark

– A Jósa András Oktatókórházba csaknem 1,5 millió euróból a szűrő és diagnosztikai tevékenységet akarjuk erősíteni. Beszerzünk egy olyan fix kardiológiai eszközt, amellyel a szívinfarktust és a koszorúér elzáródását nemcsak monitorozni tudjuk, hanem az elzáródás megszüntetéséhez szükséges sztentekkel tá­gítani is, illetve az érsebészeten egy mobil DSA-eszközzel az alsóvégtagi érszűkület vizsgálatára és értágításra lesz lehetőség – mondta dr. Adorján Gusztáv. A megyei kórházak főigazgatója kiemelte: az ellátás színvonalának emelkedésével jobbak lesznek a betegek túlélési esélyei. A szív- és érrendszeri betegség az elkerülhető halálokok közé tartozik, amiben fontos szerepe van a szűrővizsgálatoknak, az egészséges életmódnak is.

– A Felső-Szabolcsi Kórházban az egymillió eurót a központi laboratórium teljes korszerűsítésére fordítjuk – mondta Hegyi Henrik D., a kisvárdai kórház főigazgatója. A társszakmákat, a 11 fekvőbeteg­osztályt, valamint a térség 45 háziorvosi körzetét kiszolgáló labort 1975-ben adták át, így nemcsak az épület, hanem a teljes eszközpark is leamortizálódott. – A betegellátás nélkülözhetetlen része a labordiagnosztika, a beküldők jogos igénye, hogy a minőségi laboreredményeket a legrövidebb időn belül megkapják, ehhez járul hozzá a korszerűsítés és a kor legmodernebb diagnosztikai gépei.

Új épületszárny Szatmárban

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 11,5 millió eurót fordíthat arra, hogy Szatmárnémetiben megépüljön egy hatemeletes, 13 200 négyzetméteres új épületszárny, melynek a tetején helikopter-leszálló is lesz – mondta az intézményt fenntartó Szatmár Megyei Tanács elnöke. Pataki Csaba elmondta, hogy a kórház két épületét jelenleg a Szamos és mintegy két és fél kilométeres távolság választja el egymástól. Adrian Marc, a kórház menedzsere kiemelte, az intenzív terápiás osztály és a műtők is az új szárnyban kapnak majd helyet, míg az áldatlan állapotok között működő neurológia, belgyógyászat és szemészet a megyei kórház főépületébe kerülnek át.

KMKisvárda.
SZON.HU


hirdetés