Mesterszakács főztjét ehették a betegek a kisvárdai kórházban

Akt.:
Mesterszakács főztjét ehették a betegek a kisvárdai kórházban
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A “Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban” kampány roadshow–jának február 8–án Kisvárdán a Felső–Szabolcsi Kórházban Ambrus György, a Magyar Gasztronómia Nagykövete, mesterséf főzött a betegeknek és a dolgozóknak.

Ambrus György Venesz–díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács 35 éves pályája során számos alkalommal öregbítette Gyula város hírnevét a legrangosabb hazai és nemzetközi megmérettetéseken. A mesterszakács a mindennapokban, ezen belül a közétkeztetésben is helytáll.

Főzzük körbe Magyarországot

A kampány alapötlete dr. Németh Lászó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, valamint a mesterséf találták ki.
– Azt szeretnénk bizonyítani, –kezdte beszélgetésünket Ambrus György– hogy a kórházainkban a rendelkezésre álló keretekből és az ott található alapanyagokból és eszközökkel rendkívül finom ételeket lehet előállítani a betegek számára. A magyar ember lelkének nagyon fontos, hogy jóízű, finom ételt kapjon, annak ellenére, hogy sok esetben az életmódjuk miatt kerülnek súlyosabb állapotba és ezért szorulnak kórházi kezelésre. Ma ezen a korszerű konyhán, itt Kisvárdán zöldséges burgonyaleves csőben sült brokkolival–tájékoztatott Ambrus György mesterszakács. A Magyar Gasztronómia Nagykövete együtt főzött a kórház korszerűen felújított konyháján a dolgozókkal.

varda

A kórház főszakácsa Smid Tibor és Ambrus György bemutatta, hogy milyen egy éttermi menü és milyen az amit, s ahogyan a betegek kapják. A kórházi főzés igényességét bemutatva Oláh Katalin dietetikus, a kórház élelmezésvezetője szerint itt egy folyamatos nagyüzem van. Nem lehet leállás, a betegek étkeztetése felelősségteljes feladat. Naponta 450–500 betegre és 150–180 dolgozóra főznek a korszerű konyhán, több mint hetven féle diétából 30–40 készül mindennap.

–Mit várnak –mint az egyik kezdeményezője– az ország kórházait körbefőző programtól– kérdeztük a mesterséftől.

–Bízom benne, hogy ez így lesz, hiszen a jobb ellátásért dolgozunk. Én magam, hat éve dolgozom a gyulai kórház élelmezésvezetőjeként, osztályvezetőként, s látom, hogy milyen napi munka folyik, milyen pénzösszegből, illetve milyen diabetikus, szigorú szabályok mellett.

Magam és a kollégáim nevében mondhatom, hogy nagyon sok hideget és meleget is kapunk, kórházi élelmezésekért. A programmal az is célunk, hogy kifelé, a társadalom felé is megmutassuk azt, hogy van egy pénzügyi keret s van egy nagyon szigorú diabetikus szabály, ami mellet be kell tartanunk, hogy betegek embereket étkeztessük. Azt látom nap, mint nap, hogy a beteg emberek, akik a kórházba jöttek, itt kezelik őket, azok szeretnének meggyógyulni. Ezt nem csak az aktuális kiváló kórházi kezelés, hanem egy jól megfőzött és kitálalt, egy megfelelő ízvilággal kitálalt étel, pont egy olyan orvosság lehet az emberek számára, mint a kórházi kezelés. Akik a kórházakban bekerültek annak oka van. Magas vérnyomás, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, s csak azokat említettem, amelyek a legnagyobb számban fordulnak elő. Nem szeretnék senkit megbántani, de a helytelen táplálkozási szokásaink, a helytelen, túlzott esetekben azok betartása is okozza ezeket. Meg szeretnénk mutatni, ezekkel a rendezvényeinkkel, hogy a mai ételünk is, amivel készültünk, aminek szabályai vannak, hogy tudnánk a gyógyulásukat elősegíteni, s megmutatni azt, hogy itt is, pont, mint egy étteremben, ugyanolyan kiváló szakemberek dolgoznak, akik mindenben elhívatottak, hogy a kiváló alapanyagokból egy kiváló ételt kerüljön a betegek asztalára.

Jó ízben, megfelelő mennyiség

–Ma itt Kisvárdán, ahogy az aktivitást látom, mintegy harmincan vettek rész az ételek elkészítésében. A nap folyamán mintegy ezer adag ételt főztünk. Azt kértem az élelmezésvezetőtől, hogy semmit nem változtatunk, s ugyan azt főzzük, meg amit előtte már kettő hónappal beterveztek. Ha ma tökfőzelék volt tervezve, akkor azt készítettünk volna, s ezt kapták volna a meghívott vendégeink egy felszolgáló segítségét igénybe véve. Nem tudtuk, hogy hova jövünk főzni. Itt Kisvárdán készítettük el a betervezett ételeket, azt figyelembe véve, hogy nagyon fontos az, hogy jó ízben, megfelelő mennyiségben kapják meg az adagokat.

varda1
–Egy teljesen új konyhába érkezett. Mik voltak az első benyomások?

–Nagyon örülök annak, mivel egyre több konyhát van szerencsém ismerni s egyre több konyhában látjuk a megújulást. Azt gondolom, hogy magában ez nem csak a kórházi konyhákra vonatkozik ez a megújulás, hanem a vendéglátásra is. Én magam a vendéglátásban is dolgozom. Ott egy kis csoporttal, teammal, dolgozom, ennek vagyok a csapatkapitánya, amellyel a különböző versenyekre készülünk, így munkám s a versenyek során a legkülönbözőbb helyeken is megfordultam. Bízom abban, hogy a többi kórházak konyhájában fogom azt látni, tapasztalni, amit most itt láttam s dolgozhattam. Csak szurkolni tudok ennek a vezetésnek, akik ezt el tudták érni, hogy ilyen korszerű, modern szép, tágas és jól átlátható konyhában dolgozhattam. Biztos vagyok abban, ha szakács barátaimat elhoznám Kisvárdára, nagyon örülnének annak, hogyha ilyen modern körülmények között dolgozhatnának. Egyszerűen irigyelnék az itteni körülményeket. Hála a jó, Istennek, hogy ebben a kisvárdai kórházban a legkorszerűbb feltételek lettek megteremtve. Olyan gépesítéssel, technológiai eljárásokkal tudnak dolgozni a konyhán dolgozók, amelyeket már csak fokozni lehet. A bemutatkozó főzéseink során meg kell mutatnunk, hogy kiváló új konyha van, meg kell mutatnunk, hogy a térségben megtermelt alapanyagokat használva olyan szakemberek dolgoznak itt, hogy év mind a 365 napján teljes odaadással, tiszta szívvel olyan ételeket tudnak készíteni amelyekkel, hozzásegítik a kisvárdai kórház betegeinek a gyógyulását – mondta zárszóként Ambrus György mesterséf, a Magyar Gasztronómia Nagykövete.

– Vincze Péter –


Fotók: Janics Attila
Kisvárda - Felső-Szabolcsban is bizonyították, hogy a kórházi menü ízletes és egészséges. Zöldséges krumplileves, csőben sült brokkoli és rozmaringos sült csirkecomb. Ez volt a menü csütörtökön a Felső-Szabolcsi Kórházban, s ezt találták volna akkor is a tányérjukon a betegek (akik nem speciális ...Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés