Zöld energiában gondolkodik a kórház

Zöld energiában gondolkodik a kórház
© Forrás: venstre.no
Kisvárda – Felújított mosodát adtak át a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban.

Gazdaságos megoldások

– Az energia költségeiken jelentős mértékben spórolni tudnak, hiszen az intézmény jelenleg összenergia felhasználásának 10 százalékát napenergiából nyeri, ezt 17 százalékra emelhetik, ugyanis egy energetikai pályázatnak köszönhetően a már meglévő 300 kw-os napelemparkjuk mellé újabb 200 kw teljesítményt telepítettek – mondta el dr. Hegyi Henrik főigazgató. Az intézményvezető kiemelte mindebből adódóan nem növekednének meg számottevően rezsiköltségeik sem, egy esetleges energiaár-emelésnél.

– A kórházvezetés fontosnak tartja az energiatakarékosságot, ezért a pályázathoz kapcsoltan egy elektromos autót is vásároltak, amellyel az intézményen belül szállítják az ebédet az épületegységeik között – tette hozzá a főigazgató.

Nagyobb teherbírású gépek

– Évente majdnem 300 tonna ruhát, textíliát mosnak ki a kórház mosodájában. A 25 éves komplexum már igen elavult volt, ami alatt nemcsak az épületet kell érteni, hanem a gépeket is. A folyamatos karbantartási munkák helyett, ésszerűbb volt a támogatásból lecserélni az összes gépet, mint a javításukért fizetni. A pályázatban 100 milliót nyertünk erre a célra, s így meg tudtunk tartani 21 mosodai álláshelyet – mondta dr.Hegyi Henrik.

KMKisvárda.
SZON.HU


hirdetés