Magyarország

2010.09.14. 15:40

Jövő héten feljelentéseket tesz az állam

<p>Az elmúlt nyolc évben "államilag szervezett módon" herdálták el az adófizetők pénzét különböző tanácsadói szerződéseknek álcázott megállapodásokkal - mondta Papcsák Ferenc elszámoltatási biztos kedden Budapesten.</p>

Ráadásul ebből a pénzből is kiemelten részesült négy vállalat: a Telkes Csoport, az IFUA Horváth&Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. Ezek a nyolc év alatt 434 szerződés keretein belül összesen 7,8 milliárd forint állami pénzt nyertek el. Ezen belül 2007 és 2010 között a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány alatt 279 szerződéssel 5,9 milliárd forintot kaptak.

Majdnem hárommilliárd egy cégnek

A legtöbbet, 2,9 milliárd forintot az IFUA nyerte el, de a Deloitte is 2,5 milliárd forintnyi állami megbízást kapott. Papcsák Ferenc hangsúlyozta: a szerződések jellemzője az indokolatlanul magas, kirívó díjazás, a teljesítési dokumentáció részbeni vagy teljes hiánya, ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése, az arra hivatott apparátus helyett magáncégek igénybevétele, illetve az indokolatlan luxuskörülmények alkalmazása például a továbbképzéseknél vagy tréningeknél.

Papcsák Ferenc példákat is említett: így például Simor András jegybankelnök aláírásával született meg a Deloitte valamint az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság között az a szerződés, amely az elektronikus útdíjrendszer előkészítéséhez adott tanácsokat. A szerződés keretein belül 358 millió forintot fizetett ki az állami cég és azokban a hónapokban is fizetett 2 millió forint plusz áfát, amikor nem végzett a Deloitte semmilyen munkát.

Szóbeli utasításra is szerződtek

Szintén a Deloitte a későbbi pénzügyminiszter, Oszkó Péter aláírásával kötött szerződést az ÁPV Zrt-vel a Malév privatizációjának tanácsadására. Az 1025 óra tanácsadásért 12 millió forintot kapott a cég, ami 12 ezer forintos órabérnek felel meg. Papcsák Ferenc bemutatott egy levelet is, amelyben a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka Draskovics Tibor akkori igazságügyi miniszter "szóbeli utasítására" kezdeményezi a tanácsadói szerződés megkötését az IFUA Horváth&Partners Kft-vel.

Papcsák Ferenc hangsúlyozta: még a jövő héten megteszik a polgári és büntetőjogi feljelentéseket az ügyekben, de azt nem tudta megmondani, hány feljelentés lesz és pontosan mely ügyekben, illetve kik lehetnek érintettek kormányzati részéről. Szintén kérdésre válaszolva a kormánybiztos elmondta, hogy a négy tanácsadó cég tulajdonosi körét nem vizsgálták.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!