A megye számos pontjáról elmennek a Vajai-tóra

Akt.:
Kapásra várva a Vajai-tavon
Kapásra várva a Vajai-tavon - © Archív fotó: a szerző
Mátészalka, Vaja – Az egyik legrégebbi horgászegyesület megyénkben a mátészalkai székhellyel működő Szatmár-vidéki Horgász és Természetvédelmi Egyesület, amely tavaly ünnepelte megalakulásának hetvenedik évfordulóját.

Mikor elolvad a jég…

– Egykoron ezer tagunk is volt, de aztán sokan átigazoltak újonnan alakult egyesületekbe – mondta el érdeklődésünkre Farkas Sándor, aki több mint húsz éve elnöke a civil szervezetnek. – Napjainkban 526 tagunk van Vajától Csengerig, Ópályitól Tarpáig, Nyírbátortól Vásárosnaményig. A tagjaink váltanak területi engedélyt a Tiszára, a Holt-Szamosra, vagy az alhaszonbérlőként általunk gondozott Vajai-tóra. Bár sokan messze laknak a víztározótól, de megszerették, szeretnek ott csónakból horgászni. Az egyesületünk az eladott jegyeknek és a tagdíjaknak köszönhetően évente 9,5 millió forintból tud gazdálkodni. Ennek felét a működtetésre és a fenntartásra fordítjuk, hiszen két halőrt is alkalmaznunk kell, a másik felét pedig telepítésre fordítjuk. Általában március végén telepítünk, amikorra már biztosan elolvad a téli jég. Főleg nyurga pontyot, csukát és süllőt teszünk a vízbe. Szerencsére a harcsa és a fehér halak szaporodása jelentős, így azokat nem kell telepítenünk.

Aszályos az időjárás

– Ha van rá pénzünk, akkor még ősszel is van telepítés. Ha lenne megfelelő pályázati kiírás, akkor pályáznánk egy jelentősebb mederkotrásra; fontos célunk továbbá a vízszint megtartása, mert sajnos a csapadékszegény, aszályos időjárást nagyon megérzi a horgászokat sok szép élményhez juttató tó – tette hozzá Farkas Sándor.

KM-MMLMátészalka.
SZON.HU


hirdetés