Kulturális különlegességek Mátészalkán

Az idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját a Kaláka együttes
Az idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját a Kaláka együttes - © Fotó: Raffay Zsófi
Mátészalka – A magyar kultúra napjain színházi előadásokkal, kiállítással, hangversennyel várják a mátészalkaiakat.


Hagyomány már, hogy a magyar kultúra napjához közeledve a mátészalkai Szentpétery Zsigmond kulturális központban összművészeti különlegességekkel tisztelegnek a Himnusz megírásának évfordulóján. Azt is megszokhatták már a fény városának lakói és a térségben élők, hogy a kultúra ünnepét nem korlátozzák egyetlen napra – olyannyira nem, hogy ebben az évben január 18-ától egészen a hónap utolsó napjáig tart a programsorozat.

Magyar szellemi kávéház

Ismét megnyitja kapuit a magyar szellemi kávéház a Szalkai László teremben! A péntek esti szellemi „feketézés” remek alkalom a beszélgetésre, ötletelésre, a kapcsolatok ápolására. A kávéház díszvendége Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, fellépői: Bot Gábor színművész, valamint a Talán Teátrum művészei, Baksa András, Buzogány Márta, Kertes Fruzsina, Kiss Ágnes, Kulcsár-Székely Attila és Mendler Mónika. Az est során átadják a Szentpétery-díjat és dr. Stonawski Tamás festőművész alkotásait is láthatja a közönség.

Felnőtt színházi előadással folytatódik az ünnepség: január 21-én, hétfőn 19 órától a Talán Teátrum A kávéház titkai című zenés darabbal csal mosolyt a publikum arcára. A magyar kultúra napján, január 22-én 17 órakor megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc emlékművét, beszédet mond Torma Tamás, Mátészalka alpolgármestere. Másnap 10 és 14 órától a gyermekeké a főszerep, akik a Csavar Színház előadásában láthatják az Arany János Jóka ördöge című műve alapján készült zenés mesejátékot.

Szombaton a kórusmuzsika szerelmeseinek kedveskednek, 16 órától a színházteremben hangversenyt ad a fehérgyarmati Erkel Ferenc Városi Vegyeskar, a vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskar és a városi férfikar, a nagykállói Meglepetés Énekegyüttes, a kaplonyi Páter Szabó Dömjén Vegyeskar, a nyírbátori Tinódi Vegyeskar, valamint a mátészalkai Zenebarátok Kórusa.

Wass Albert-est

Szintén jövő hét szombaton délután öt órakor kezdődik a kulturális központ Dienes galériájában a Wass Albert-­emlékest. Az író születésének 110. és halálának huszadik évfordulójára emlékeznek, köszöntőt mond dr. Hanusi Péter polgármester, Wass Albert örökségét dr. Tanka László főszerkesztő, a társ­szervező Panoráma Világklub alapító elnöke mutatja be. Az est műsorvezetője Joó Géza, a klub szóvivője, házigazdája Székely Lászlóné, a szalkai társklub tagja lesz, közreműködnek a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Képes Géza Általános Iskola diákjai, valamint Józsa Csaba.

A magyar kultúra hete zárásaként január 31-én, csütörtökön 19 órától a Szalkai László teremben a Kaláka koncertjét élvezhetik a megalakulásának ötvenedik évfordulóját az idén ünneplő együttes rajongói.

KMMátészalka.
SZON.HU


hirdetés