A jövő elkezdődött a bíróságokon

A jövő elkezdődött a bíróságokon
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Digitalizáció az igazságszolgáltatásban: a távmeghallgatástól a jogi beszédfelismerő szoftverig.

Nem kell már a tanúnak, a vádlottnak, de még a szakértőnek sem több száz kilométert utaznia, ha meg akarja hallgatni őt egy ügyben a bíróság, és ez a ­távmeghallgató rendszereknek köszönhető. A Nyíregyházi Törvényszék tárgyalóterme a két hatalmas képernyővel első látásra moziteremnek tűnt, a kollégák pedig épp a távmeghallgatás előnyeit hallhatták dr. Sörös Lászlótól.

A korszerű informatikai eszközök segítik az időszerű és magas szakmai színvonalú ítélkezést is. Dr. Nyakó Zsuzsanna

– A tárgyalóteremben lévők ezen a két nagyméretű monitoron követhetik az eseményeket, a bíró egy vezérlőegység és egy dokumentumkamera segítségével vezeti az eljárást. Ezen kívül a bíró előtt egy harmadik monitor is található, melyet csak ő lát, így védett személyek meghallgatására is lehetőség van. A tárgyalóteremben ülők csak egy fekete képet látnak a képernyőn, a hang pedig automatikusan torzított – magyarázta a szóvivő, aki büntetőbíró is.

A másik tárgyalóteremben a jogi beszédfelismerő szoftverekkel ismerkedhettek meg a törvényszék dolgozói. A bemutató jól illusztrálta, hogy a speciális program jelentősen meggyorsíthatja a bírók munkáját, így magát az eljárást is. A beszédleíró a diktált szöveget azonnal egy elektronikus írott dokumentumban jeleníti meg.

Sterné dr. Deák Andrea szóvivő, polgári peres ügyeket tárgyaló bíró és munkatársa be is mutatták, mekkora különbség van az automatizált és a „hagyományos” jegyzőkönyvkészítés között, de az ítélet írásba foglalását is megkönnyíti.

Könnyebb hozzáférés

Az udvaron a kormányhivatal mobil kormányablaka állt, itt a bíróság dolgozóit várták elektronikus ügyintézésre.

A magyar bíróságok a digitalizációt tekintve kiemelkedő helyen szerepelnek az EU bíróságai között” dr. Kékedi Szabolcs

– A Digitális Bíróság Projekt lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz, a közhiteles nyilvántartáshoz a hatékonyabb hozzáférést. Létrejön az „e-akta”, így az ügyfelek a nap 24 órájában, gyorsan, online is hozzáférhetnek a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz – mondta a Digitális Nyílt Nap roadshow nyíregyházi állomásán dr. Kékedi Szabolcs. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Elektronikus Eljárások főosztályának vezetője hozzátette: hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok honlapján. Elkezdődött egy, a közhiteles nyilvántartásokhoz kapcsolódást lehetővé tevő informatikai alkalmazás kialakítása is. A főosztályvezető az utóbbival kapcsolatban azt említette: a bíróság például az ingatlan­nyilvántartási lap beszerzését nem az ügyféltől fogja kérni, hanem a elektronikus úton keresi meg földhivatalt, így anélkül, hogy az ügyfélnek ezzel teendője, vagy kiadása lenne, a tulajdoni lap az irat részévé válik.

A fejlesztés folytatódik

– A Digitális Bíróság Program az állampolgároknak és a bíráknak egyaránt hasznos, szolgálja a bíróságok munkájának hatékonyságát, az információáramlást és ezzel az ügyfelek elégedettségét is. A korszerű informatikai eszközök és fejlesztések segítik a bíróságokhoz a gyors és egyszerű hozzáférést, az időszerű és magas szakmai színvonalú ítélkezést – fogalmazott dr. Nyakó Zsuzsanna. A Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta: a Bocskai utcai épületben négy távmeghallgató tárgyalóterem áll a bírák rendelkezésére, a fejlesztés jövőre folytatódik, így minden bírósági épületben lehetőség lesz a távmeghallgatásra.

– A Kisvárdai Járásbíróságunk hosszú ideje vár a felújításra, most elkezdődött a tervezése, s úgy tudjuk, ez lesz majd a megyében az a bíróság, ahol, ha a komplex felújítás megvalósul, akkor minden tárgyalótermet felszerelnek ezzel a technikai eszközzel – említette a jövőről az elnök. Hozzátette: az új büntetőeljárás részben kötelezővé, részben lehetőségként írja elő a kép- és hangrögzítést, amire a távmeghallgatási rendszer alkalmas. Ha a technikai feltételek kiépülnek, 2020. január 1-jétől a polgári eljárásban is a jegyzőkönyv mellett, helyett ilyen módon lehet a tárgyalóteremben történteket rögzíteni.

– KM –


Teljessé teszik a tudást

– Amikor fejlődésről, jövőről beszélünk, akkor az messze túlmutat a technológiai fejlesztéseken, mert ezek mögött mindig ott az ember, s 21. századi bíróságot csak professzionális képzési rendszerrel lehet építeni – erről már dr. Fülöp Natasa, az OBH-ba beosztott bíró beszélt. Mint mondta, egy bírói életpálya folyamatos tanulás, de leginkább azok képzésére kell koncentrálni, akik a bírói hivatásra készülnek, vagy most indultak el ezen a pályán. Ők a bírósági fogalmazók, titkárok és a kezdő bírók, ők az „Y-Z” vagy ahogy mi mondjuk, az új generáció. Nekik már más igényeik vannak, ezért a magas színvonalú képzés fókuszába még inkább a gyakorlat kerül, hogy a mindennapi munkában alkalmazható tudást adjunk át nekik. Új módszerekkel teljessé tesszük a tudást, mert a jó bírót nemcsak a jogszabály ismerete teszi, hanem a kiváló kommunikációs és problémamegoldó képesség is – mondta.Nagykálló.
SZON.HU


hirdetés