Elemzés

2023.07.07. 09:53

Szoboszlai Dominik átigazolása a számok tükrében

2023 nyara jelentős mérföldkő volt a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik számára. A korábbi találgatásoktól eltérő eredményt hozott az átigazolási szezon, a Premier League-ben szereplő élcsapat, a Liverpool igen magas, 70 millió eurós összeget fizetett érte korábbi egyesületének, az RB Leipzignek – kezdi elemzését az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

MW

Szoboszlainak fontos szerepet szánnak a Liverpool megújításában

Forrás: Liverpool FC / Facebook

Ezzel a tranzakcióval Szoboszlai Dominik toronymagasan vezeti a legnagyobb összegért csapatot váltó magyar labdarúgók listáját. Felmerül a kérdés, vajon mennyit is ér ez a szám a foci világában? Egyáltalán mit jelent egy játékos értéke? Az elemzés ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A magyar válogatott labdarúgó vételi árát több összehasonlításban is vizsgálja, így például a korábbi és jelenleg is aktív magyar játékosok tranzakciós értéke, egykori és mai áron számítva, továbbá nemzetközi összehasonlításban, például az idei klubcserék tükrében.

A játékos piaci értékét a futballban különböző tényezők alapján kalkulálják. Ide tartoznak sportoló pályán mutatott készségei és képességei, életkora, nemzetisége. Számít a bajnokság amiben játszik, a szerződéses státusza és olyan külső tényezők, mint a sérülései vagy a pályán kívüli vitás ügyei.

Szoboszlai Dominik 2023-as 70 millió eurós, RB Leipzigtól a Liverpoolba történő átigazolásával lényegében saját rekordját döntötte meg. Korábban, 2021-ben 22 millió eurós vételárral ment az RB Salzburgtól az RB Leipzigbe. A harmadik Dzsudzsák Balázs 2012-es csapatváltása, amikor 19 millió euróért igazolt az Anzsi Mahacskalától a Dinamo Moszkvába. Míg ezt megelőző igazolása 14 millió eurót ért 2011-ben a PSV-től az Anzsi Mahacskalához. Détári Lajos 1988-ban német márkáról átszámítva 8,7 millió euróért váltott az Eintracht Frankfurttól és a Budapest Honvédtól az Olympiakoszhoz. 

A korábbi átigazolások összege mai áron nem csupán az infláció értékével változott, hanem a labdarúgók klubváltásáért kifizetett összegek nagyobb léptékben emelkedtek. Ezt az összefüggést mutatja például a Transfer Price Index is. Détári Lajos váltása csupán a pénz értékének változását kalkulálva 18 millió euróra rúgna. 

Ugyanakkor Détári 1988-as megvásárlásával a világ legdrágább játékosának számított.

A 8,7 millió euró ma akár annak 15-szörösét is meghaladná aktuális értékét tekintve. (A Transfer Price Index adatbázis csupán 1992-ig megy vissza az időben, és kizárólag az angol Premier League áraival számol, így az Détári Lajos pontos kivásárlási árára nem ad pontosabb indikációt, de a tartomány megbecsülhető ez alapján is.) 

A mai korszakban a drágább játékosok 200 millió eurót is meghaladó összegért váltanak klubot.

A Transfermarkt adatai alapján a magyar válogatott jelenleg a világ 39. legértékesebb válogatottja 127,65 millió eurós értékével. A jelenlegi összérték alapján Szoboszlai Dominik a válogatott értékének közel 40%-t képviseli. Az elemzés megjegyzi, hogy a 2023-as év klubváltásai még nem zárultak le véglegesen, így további magyar játékosok is kaphatnak új szerződést, ami tovább emelheti a válogatott keretének értékét.

Szoboszlai átigazolása, abszolút értékben, minden idők eddigi 45. legdrágább átigazolása volt a Transfermarkt adatai alapján. A 2023/24-es szezonban eddig azonban csupán egy játékos, Jude Bellingham 103 millió euró értékű csapatváltása a Real Madridhoz haladta meg Szoboszlai tranzakcióját.

A jelenleg legértékesebb játékosok listáján, a Transfermarkt becslése alapján a mindössze 22 éves Szoboszlai Dominik 50 millió euróval a 85. helyen áll.

A teljes elemzés IDE KATTINTVA olvasható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában