Nyíregyháza hírei

2013.11.08. 07:09

Nem akarnak ráfizetni

Nyíregyháza - Ismét bíróságon van a Nyíregyházi Lakásszövetkezet pótbefizetési ügye.

Nyíregyháza - Ismét bíróságon van a Nyíregyházi Lakásszövetkezet pótbefizetési ügye.Nem hagyták annyiban az augusztus végén összehívott Lakszöv-küldöttgyűlésen – a korábbi döntést megerősítendő – ismételten megszavazott 10 ezer forintos pótbefizetési határozatot a Nyíregyházi Lakásszövetkezet tagjai. A határozat érvénytelenítésére október végén újabb bírósági keresetet nyújtottak be a felperesek a Nyíregyházi Törvényszékre.

A befizetésre nemet mondók és a rendelkezés jogszerűségét megkérdőjelezők nevében megszólaló Takács Imre lapunknak elmondta: keresetbeadványukban a valamennyi háztartásra kirótt pótbefizetést és a lépcsőházak felújítási alapjának befagyasztását tartalmazó legutóbbi küldöttgyűlési határozat érvénytelenítését, valamint ezek végrehajtásának (vagyis a fizetési kötelezettség teljesítésének) azonnali felfüggesztését kérik a bíróságtól.

Jogszabálysértőnek tartják

– Hogy mire alapozzuk a keresetünket? Álláspontunk szerint a határozat továbbra is sérti a Lakásszövetkezeti törvény több pontját, valamint a szövetkezet alapszabályát. A törvény szerint ugyanis csak akkor kötelezhetőek a tagok pótbefizetésre, ha a Lakszöv vagyona a tartozások fedezésére nem elegendő. A tavalyi mérlegbeszámoló arról tanúskodik, hogy a Nyíregyházi Lakásszövetkezet saját tőkéje, eszközeinek és kötelezettségeinek különbözete a fennálló kötelezettségeket lényegesen meghaladja, így a pótbefizetés elrendelése jogszabályt sért, ráadásul nem épületenként, illetve tagonként külön-külön állapítottak meg fizetési kötelezettségeket, hanem a ténylegesen felmerülő költségek figyelmen kívül hagyásával, egységesen.


Takács Imre: A pótbefizetés elrendelésére, álláspontunk szerint, nem volt jogalapja a Lakszövnek.


– Azoknak, akik határidőre (október 31-ig) befizették a 10 ezer forintot, a későbbiekben talán jóváírják – ígérte meg a Lakszöv ügyvezetése. – Úgy véljük, ez a határozati rész is jogszabálysértő, mert akik késedelmesen bár, de fizetnek, (a késedelmi kamat levonása mellett) nekik is vissza kell téríteni a plusz kiadást. Az egyenlő bánásmód követelményét is sérti a megszavazott határozat, mert a tartozó tagok mulasztása miatt ír elő pótbefizetést olyanok terhére is, akik mindig eleget tettek fizetési kötelezettségeiknek, illetve azoknak a tagoknak előírja a fizetési kötelezettséget, akiknek nincs hiteltartozása, de akiknek van, és a felújítási tartozásaikat megfizetik, azoknak nem – ismertette a Nyíregyházi Lakásszövetkezet pótbefizetési határozatának érvénytelenítésére szerveződött házbizottsági tagok álláspontját Takács Imre.

Sokaknak szúrta a szemét

– Bízunk benne, hogy a bíróság elrendeli a határozat végrehajtásának azonnali felfüggesztését a peres eljárás lefolytatásáig. Ebben az esetben, az ítélet meghozataláig nem kell a tagoknak az előírt pótbefizetést teljesítenie, és a felújítási alapba befizetett pénzeszközök befagyasztása helyett lehetőség nyílik azok felhasználására. Természetesen bízunk a per megnyerésében is – mondja Demeter Sándorné hb. elnök, aki több száz szórólapot helyezett ki ez idáig a „Lakszövös” lépcsőházak hirdetőfalára.

– Az ügyvezetés zavart keltőnek és vádaskodónak ítélte a tájékoztatónkat, szerintünk korrekt és tárgyilagos. Tekintettel arra, hogy ezeket a szórólapokat sok helyen valakik a kihelyezést követően gyorsan eltávolították, sokat jelent az ügyet kezdetektől felkaroló megyei napilap, a Kelet-Magyarország által nyújtott nyilvánosság. Arra bíztatjuk a szövetkezeti tagokat, hogy ne legyenek közömbösek, nyilvánítsanak véleményt, hiszen csak összetartással jó esély van a többségi akarat érvényesítésére – tette hozzá a felperesek élharcosa.

 

Jelzálog bejegyzés – érvek és ellenérvek

A Nyíregyházi Lakásszövetkezet legutóbbi körlevelében a pótbefizetés teljesítésének fontosságára és határidejére hívta fel a figyelmet, valamint kitért arra is, hogy a 3 havi közös költségnél nagyobb összeggel tartozó tulajdonosok ingatlanjainak jelzálog megterhelése 25-30 millió forinttal növelné a szövetkezet kintlévőségeit, ezért mellőzendő.

A felperesek ezzel szemben azt állítják: e lépés hatására javuló tendenciát mutatnának a tartozás-kiegyenlítések, csökkennének a likviditási gondok, és nem károsodna a lakásszövetkezet, hiszen az eljárással kapcsolatosan felmerülő költségeket érvényesíteni tudná a tartozók felé.

 

KM-PI


Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!